Jen něco přes čtyři stovky parkovacích míst pro handicapované se podle údajů městských částí nachází v Praze. Takové číslo ale není reálné. Magistrát chce proto pomocí průzkumu zjistit konkrétní stav a situaci začít řešit. Podle ohlasů totiž míst pro handicapové povážlivě ubývá nebo se nevytváří dostatečný počet těch nových.

Problémy v hlavním městě s bezbariérovostí jsou ale i jinde. Například veřejně přístupných WC je po Praze jen šest a dobře přístupná sportovní zařízení jsou jen dvě – Mateřské centrum Řepík v Praze 17 a Ad Vita, centrum kvalitního života ve Vysočanech. Na tvorbě nových parkovacích míst a také přístupnosti pro tělesně postižené se tak snaží pracovat i Institut plánování a rozvoje Prahy.

Jan Povýšil i přes svůj handicap stále závodně plave:

Video
Video se připravuje ...

Jan Povýšil plave jako o život HateFreeCulture

„Bezbariérovost je jedním z důležitých témat, kterým se zabýváme. Strategický plán Prahy počítá s realizací bezbariérových přístupů do stanic a k zastávkám MHD nebo do veřejných institucí, tedy do nemocnice nebo do škol,“ vysvětluje pro Blesk.cz mluvčí IPRu Marek Vácha. Nově existuje i mapa přístupnosti, kde lidé mohou najít, kam se mohou na vozíčku vydat bez potíží.  

„Každý zmapovaný objekt je označen doplňujícími piktogramy a popisem, takže zájemce najde přesné informace o tom, jaká úskalí zde na něj čekají. Mapa nabízí možnost vyhledávání dle typu objektu či lokality a možnost filtrace,“ doplňuje Vácha. Během příštího roku, kdy by měl být průzkum hotový, by lidé mohli na mapě najít také místa, kde budou moci zaparkovat a kolik se v dané lokalitě dá míst najít.

„Když na základě výsledků výzkumu zjistíme, že počet míst neodpovídá aktuálním potřebám cílové skupiny, pak požádáme dotyčnou městskou část nebo soukromého majitele, aby počty navýšil. Vše ale závisí na jejich rozhodnutí,“ řekla pro denik.cz Karolína Klímová, specialistka rozvoje dopravy magistrátu.