Megalomanský plán nezvládla Timsbury Capital zrealizovat kvůli problémům s povoleními. Šedesát metrů vysoké vyhlídkové kolo na smíchovské náplavce tak s největší pravděpodobností nepostaví. Jednání s Prahou 5 ale budou pokračovat v příštím týdnu, kdy rada rozhodne s konečnou platností o osudu kola.

Důvody se prý nedaly předvídat, povolení tak firma nezvládla vyřídit. „Z neočekávaných a objektivních důvodů zabraly přípravné práce a vyřízení povolení větší časový prostor, než se předpokládalo, a zároveň s ohledem na výjimečnost a ojedinělost celého projektu bych chtěl Prahu 5 požádat o zvážení prodloužení smlouvy,“ uvedl pro Blesk.cz jednatel společnosti Jiří Havrda.

Ruské kolo už náplavka zažila:

Reakce městské části na sebe nenechala dlouho čekat. „Investor nedodal do dnešní půlnoci potřebná povolení, tudíž smlouva zanikla. Diskutujeme další postup, já osobně budu navrhovat setkání s občany, kde bychom nechali veřejnost navrhnout možnosti využití zmíněného pozemku,“ řekl starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09).

Kolo jinde v Praze

Podle slov Havrdy se ale společnost záměru nevzdá. „Jsme nadále přesvědčeni, že projekt Vyhlídkového kola je skutečně unikátní příležitost celostátního významu, a proto jsme Prahu 5 požádali o zohlednění nemalé výše již vynaložené energie a finančních prostředků ze strany naší společnosti a požádali o prodloužení smlouvy o nájmu pro Prague Wheel. Myšlenku vyhlídkového kola ale neopouštíme a hledáme jiná vhodná místa k realizaci tohoto ojedinělého projektu,“ popsal jednatel společnosti.

V Praze 5 ale kolo zřejmě skončí. Radnice podle zákulisních informací nemá o prodloužení smlouvy zájem.  „Veřejné setkání s občany by se mělo konat ke konci listopadu, buďto v budově úřadu, nebo přímo na smíchovské náplavce. Žádost investora o prodloužení by se měla probírat příští týden. Mezi současnými radními není podle aktuálních reakcí zájem v projektu pokračovat,“ potvrdil mluvčí radnice Jakub Večerka.

Původně chystané vyhlídkové kolo mělo stát na části dnešního dětského hřiště. Autoři projektu argumentovali tím, že podobná kola jsou i v jiných evropských metropolích a jde o turisticky velmi vyhledávané atrakce. Revitalizace levého břehu náplavky je plánována už několik let. V posledních letech se tu navíc zvýšilo i množství pořádaných akcí.

Fotogalerie
28 fotografií