Když v roce 2015 slavnostně otevíral Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) nové stanice metra na lince A, rojilo se kolem nich spoustu kritických poznatků a výčitek. Jednu z těch nejmarkantnějších se DPP rozhodl letos řešit. Stanici Veleslavín bylo vytýkáno, že ač se jedná o hlavní přestupní stanici směrem na letiště, postrádá eskalátory na povrch. S těžkými zavazadly proto musejí pomáhat portýři. S tím ale bude brzy konec.

Po třech letech přesně na den?

Nový úsek metra A zahrnuje stanice Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. Otevřen byl v dubnu 2015. A právě na duben 2018 je naplánováno i dokončení stavebních a instalačních prací nových eskalátorů v Nádraží Veleslavín při výstupu k autobusovému terminálu. Celkově by se mělo jednat o výdaj za 33 milionů korun.

Cestující a změny

Kvůli stavebním pracím došlo na veleslavínském nádraží k několika změnám. Nově jsou tu značené trasy k výlezu k vlakovému nádraží a přemístěny byly pro lepší pohodlí cestujících i nejvytíženější autobusové zastávky. „Nástupní zastávka pro linky číslo 119 a 225 bude přemístěna do bývalého autobusového obratiště v ulici Vokovická. Nástupní zastávka meziměstských linek (Slaný, Louny) bude přemístěna do zadní části obratiště,“ uvedla Aneta Řehková, tisková mluvčí DPP.

Díky informačním panelům, které na omezení na několika místech upozorňují, probíhá provoz v den zahájení prací celkem normálně. Cestující navíc s vděkem kvitují výstavbu nových eskalátorů. „Já myslím, že je to určitě dobře. Kolikrát jsem tu viděla cizince, kteří na portýry nevěřícně koukali a zjevně nevěděli, co si mají myslet,” uvedla pro Blesk jedna z cestujících, která odtud jezdí do Slaného.

Fotogalerie
7 fotografií