Pro sídliště na Červeném Vrchu se přitom jedná o jednu z mála možností, kam si jít nakoupit. Hlavně díky supermarketu, který tu sídlí již mnoho let. Zvenku, ale i uvnitř je však vidět, že celé centrum neprošlo od doby komunismu jakoukoli změnou. Posprejované zdi, staré a nefunkční nápisy a rozbité schody i dveře lidi od návštěvy místa spíše odrazují.

Trvalo dlouho, než se někdo o objekt začal zajímat, a radnice už v listopadu plánuje první dotazování místních, co by se s Šárkou mělo stát. „Dotazování na místě by mělo proběhnout koncem listopadu tohoto roku. Přímo na místě bude umístěn informační stánek, ve  kterém budou lidé moci sdělit své podněty. Navazovat pak bude anketa, kterou budou moct vyplnit všichni obyvatelé sídliště Červený Vrch a  okolí Kladenské ulice,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí radnice Ondřej Šrámek.

Nová podoba centra i okolí

Radnice by chtěla změnu co nejdříve. „Rádi bychom využili souběhu záměrů a s  investorem spolupracovali na nové podobě tohoto důležitého místa. Dovedu si představit, že nová stavba bude koncipována jinak nebo v jiné poloze, pokud se tím vytvoří lepší pobytové plochy pro obyvatele,“ popsal místostarosta Prahy 6 Martin Polách (ANO), který má tuto problematiku v gesci.

Podle prvních předpokladů by přestavba pomohla i sídlišti. Mohlo by tu být podzemní stání sloužící stávajícím rezidentům nebo zlepšený park v okolí. „Jižní polovinu navíc trápí nevyjasněné majetkové vztahy mezi státem, městem a restituenty, kterým byly tyto veřejné plochy vráceny, a probíhají zde soudní spory. Vím, že investor začíná pracovat na návrzích, ale je to předčasné. Nejprve musíme udělat průzkum mezi lidmi, stanovit si priority města a najít shodu na zadání. Až poté můžou architekti navrhovat,“ doplnil Polách.

Změna je tak možná v řádu několika let, což by ale místní velice potěšilo. „Centrum není už dlouhodobě v dobrých podmínkách. Obchody, které tam jsou, a obecně služby jsou tu dobré, je tu supermarket, restaurace, ale zvenku to vypadá špatně i ve vztahu k okolí. Změnu bych rozhodně uvítala, aby to zapadlo do okolí celého sídliště,“ uvedla rezidentka z městské části Pavlína Janálová. 

Fotogalerie
11 fotografií