„Už to zase cítím a je to fakt strašný, to se nedá vydržet,“ nebo „Strašný smrad, je to cítit až v Řepích,“ – takové komentáře jsou na sociálních sítích téměř na denním pořádku. Sídliště Metropole na pražském Zličíně trpí zápachem z blízké továrny na zvířecí krmiva a kompostárny.

Ve spojení s odpadem v letních měsících je to podle tamních obyvatel až nesnesitelné. Firma se však brání, že dělá, co může, a ani podle zpráv hygieny nejsou na místě problémy. Jde pouze o pocitové vnímání. I přesto se ale snaží vyjít lidem vstříc.

Nejnovější snahou Vafo Praha o uklidnění situace je nákup nových technologií, které by měly absorbovat zápach. „Projekt instalace již třetího stupně čištění pachových látek se rozběhl. Po biologických vodních pračkách a absorbéru pachových látek instalovaných za několik milionů v minulých letech vyzkoušíme další, na trhu novou technologii – studenou plazmu,“ řekl marketingový ředitel firmy Martin Šámal.

Podívejte se i na další problémy, které trápí obyvatele Zličína:

Video
Video se připravuje ...

Potrubní pošta v Praze: Tudy létá i vaše krev! A migranti se ujali na Vltavě. Matěj Smlsal, Lukáš Červený, David Vaníček

Vášně má údajně uklidnit studená plazma. „Toto zařízení v hodnotě nižších desítek milionů korun zprovozníme v prvním kvartále 2018. Smlouva s dodavatelem je již podepsána, nyní tedy běží dodací lhůta. Vzhledem k výsledkům testů zařízení a jeho ceně je naše očekávání vysoké,“ doplnil Šámal.

Aplikace na „smrad“

V posledních týdnech si lidé totiž hromadně stěžovali. Vznikla další, tentokrát však jedna z mála opravdu vážných, petice a starostka Zličína situaci konzultuje s magistrátem. „Vzhledem k přetrvávajícímu obtěžujícímu zápachu z provozu výroby krmiv pro zvířata jsme se obrátili na pražský magistrát. Městská část velmi vítá podporu občanů. Velký počet připomínek jasně signalizuje, že stížnosti a žádosti o nápravu nejsou jen reakcí malé skupiny lidí ve vedení obce, ale že občanům tato situace výrazně vadí,“ uvedla radnice na svých stránkách.

Hodnotit zápach mohou navíc lidé od konce září v aplikaci, kde si sami určují, jak dotěrný zápach údajně je na stupnici od nuly do pěti. „Projekt Smradek.eu vznikl jako reakce na poptávku obyvatel Zličína, Sobína, Řep a okolních obcí a městských částí v souvislosti se zdroji zápachu v lokalitě. Cílem projektu je ve větší míře na základě hlášení obyvatel mapovat výskyt zápachu a poskytnout zejména kompetentním úřadům data pro zahájení jednání o nápravě se zdroji tohoto zápachu,“ uvedl jeden z obyvatel Zličína Martin Dejmal.  

Někteří lidé se však firmy zastávají, že rozhodně za zápach nemůže a udělala vše pro to, aby pachy z výroby omezila. Zároveň dodávají, že více snažit by se měly Vodovody a kanalizace Beroun nebo přilehlá kompostárna. „V této věci se toho již udělalo mnoho. Do odpadní vody se v Chrášťanech dávkuje chemikálie, která zabraňuje zápachu. Dávka chemikálie se automaticky nastavuje podle množství čerpané vody. Na místě předání jsou instalovány speciální gelové lapače zápachu. Tato opatření znamenala významné omezení problému,“ uvedl dříve pro Blesk.cz ředitel Vodovodů a kanalizací Beroun Jiří Paul. 

Fotogalerie
15 fotografií