Akce Zažít Kryt nabídla rodinám s dětmi zábavný celodenní program. Ten nabídl zajímavou bojovku pro celou rodinu v protiatomovém krytu i možnost vyzkoušet si sprejovat na papírová plátna. „Je to tady super,“ těšila se Andrejka, která měla na tváři respirátor.

A zatímco si děti hrály se spreji, profesionální sprejeři a ilustrátoři veřejně malovali na některé z témat, jako například Anthropoid, druhá světová válka, studená válka nebo bezpečnost. To vše pod heslem „kreativně a legálně“.

Především ale chceme poukázat na bezohlednost všech, kteří ničí cizí majetek bezduchými malůvkami, jejichž odstraňování pak stojí obecní kasu i soukromníky spoustu peněz. Sprejerské umění lze provozovat i legálně, jak budou mít všichni na Folimance možnost poznat,“ vysvětlovala starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

Operace Anthropoid

Akce Zažít Kryt byla uspořádána k výročí operace Anthropoid. Tak byla nazvaná akce při atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha exilových československých branných sil za druhé světové války. Atentát tehdy 27. května 1942 provedli v Libni Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří byli pro tento úkol speciálně vycvičeni ve Velké Británii.

Podívejte se na fotografie z odpoledne:

Fotogalerie
27 fotografií