Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Stávka na německých a finských letištích: Ruší se lety z Česka do Düsseldorfu a Helsinek

Autor: ČTK - 
31. ledna 2024
19:12

Čtvrteční stávka bezpečnostního personálu na německých letištích naruší lety na lince Praha-Düsseldorf. Letiště Václava Havla eviduje tři zrušené lety, z toho jeden odlet a dva přílety. ČTK to dnes řekl mluvčí Letiště Praha Michal Procházka. Stávka ve Finsku v pátek ovlivní i spojení s Helsinkami, doplnil.

„Máme nahlášených šest zrušených letů mezi Prahou a Helsinkami na pátek, třikrát přílet a třikrát odlet, kde se rovněž jedná o zrušení letů kvůli stávce,“ uvedl. Podle webu finského dopravce Finnair 19. ledna vyhlásilo několik odborových svazů ve Finsku dvoudenní stávku, která bude mít ve dnech 1. a 2. února dopad i na leteckou dopravu.

Odborový svaz Verdi chystá ve čtvrtek na velkých německých letištích stávku bezpečnostního personálu za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky. Odbory vyzvaly na 25 000 zaměstnanců bezpečnostního sektoru letišť, aby ve čtvrtek ráno zastavili práci. Protest potrvá až do půlnoci. Stávka znemožní kontroly cestujících, letištního personálu, zavazadel a zboží, což povede k rozsáhlým výpadkům letového provozu. Teprve toto pondělí přitom v Německu skončila stávka strojvedoucích železniční společnosti Deutsche Bahn (DB), která byla od loňského listopadu čtvrtá.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi