Událost se odehrála minulou neděli. Policie o případu mlčí. Zda zoufalý čin důstojníka souvisí s jeho soukromým životem, zdravím či prací, zůstává opředeno tajemstvím. Faktem je, že dříve působil na policejním prezidiu jako analytik a přicházel do kontaktu s tajnými materiály a informacemi.

„Nebudeme se vyjadřovat ke konkrétním osobám,“ řekl Blesku mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Více neřekla ani pražská policie. „Právo na poskytování informací si vyhradilo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 9,“ řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan. I přes veškerou snahu ale zastupitelství na množství telefonátů nereagovalo.

Klidná rodina ze sousedství

Sousedé Davida Z. mají minulé nedělní dopoledne stále před očima. „Žádnou střelbu jsme neslyšeli. Že se něco děje, jsme si všimli, když kolem domu začali chodit policisté. Byli tu asi čtyři hodiny. Všechno kolem zablokovali. Pak vynesli tělo,“ popsal událost v jindy tiché uličce jeden ze sousedů. Nikdo prý neměl tušení, k jakému neštěstí se tu schyluje.

„S nikým se nestýkali. Je to taková tichá rodina, s nikým se tu moc nevybavují,“ vysvětlovala sousedka. Jako o nejpravděpodobnějším motivu se ale lidé v ulici baví o partnerské krizi. „Prý ho snad chtěla opustit manželka,“ dodal jeden ze sousedů. Přitom měl David Z. dlouhé roky pracovat právě na policejním prezidiu jako analytik, kde přicházel do kontaktu s tajnými a zásadními informacemi. Působit měl jako takzvaně pravá ruka Zdeňka Laubeho.

Laube je u policie velice vážený. Patří mezi zkušené policejní důstojníky, kteří se věnovali zejména práci na poli boje proti zločinu. Po rozpadu federace spolu s plukovníkem Kubicem zakládal Útvar operativní dokumentace. Přestože vznikl prakticky na zelené louce, velice brzy byl pozitivně hodnocen. Zdeněk Laube stál spolu s plukovníkem Almerem a plukovníkem Sloupem i u zrodu Útvaru zvláštních činností. Sám pak několik let vedl Útvar speciálních činností, odkud odešel v roce 2014 na pozici náměstka policejního prezidenta pro SKPV.
Fotogalerie
3 fotografie