Samotná hra přitom začíná nevinně. Na sociálních sítích kontaktuje většinou velice mladé lidi neznámý člověk, který jim zadává různé úkoly. Po desítkách nevinných instrukcí je ale žádá o sebepoškozování a v horším případě také sebevraždu.

„Tito zločinci – jinak je nazvat nemohu, protože hovořím na veřejnosti, ale přinejmenším to jsou zločinci – se zaměřují především na mládež a adolescenty, na děti s narušenou psychikou nebo na ty, které se nacházejí ve složité životní situaci,“ prohlásil podle serveru Newsru.com ruský prezident Vladimir Putin.

Podle ruských médií došlo už k desítkám podobných sebevražd, obviněn byl však v této souvislosti pouze jediný muž. Ruští vyšetřovatelé si myslí, že za vším stojí Filip Budeikin, který v současné době čelí obvinění za nejméně 17 podnětů ke spáchání sebevraždy. Ten tvrdí, že jeho oběti zemřely šťastné, protože jim dal porozumění.

První oběť v Česku?

Záchranáři v neděli večer zasahovali u zraněného chlapce, který zřejmě skočil ze Sítenského mostu v Kladně. Několik dlouhých minut jej resuscitovali a stabilizovali jeho životní funkce. Poté ho převezli do nemocnice.

Podle informací Blesk.cz policie pracuje i s verzí, že mladík se rozhodl z mostu skočit sám právě po návodu muže ze sociálních sítí.

„U tohoto případu prověřujeme i možnost, že se jedná o pokus o sebevraždu. Vzhledem k věku osoby ale nebudeme poskytovat žádné další informace,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí policie Michaela Nováková.

„Modrá velryba“ je hra, která se poslední dobou šíří po sociálních sítích především mezi ruskou mládeží, nevyhýbá se však ani jiným státům. Každý, kdo se k šílené internetové výzvě připojí, po následujících padesát dní dostává od určeného vůdce úkol na každý den, poslední bývá často tragický.

Fotogalerie
9 fotografií