Začátkem září 1968 probíhaly v Polsku oslavy státního svátku. Pouhé dva týdny po vpádu vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR se však Stadion Desetiletí v polském hlavním městě stal dějištěm sebeupálení Ryszarda Siwiece, který tak učinil na protest proti potlačování demokracie. Siwiec žil ještě čtyři dny v hospitalizaci, než na následky devastujících popálenin zemřel. Zanechal po sobě pět dětí.

„V souladu s doktrínou minulého režimu měl být tento dramatický čin zapomenut, ale nestalo se tak. Naopak se stal symbolem protestu proti totalitě, nedostatku demokracie a proti propagandě,“ uvedla u pomníku Ryszarda Siwiece před Ústavem pro studium totalitních režimů (ÚSTR) polská velvyslankyně v Praze Grażyna Bernatowicz.

Podívejte se na video Ústavu národní paměti ve Varšavě, které tuto událost zachytilo. Upozorňujeme, že záznam obsahuje drastické záběry:

Siwiecův čin zkraje následujícího roku zopakovali vlastenci v Česku. Patřili mezi ně také Jan Palach a Jan Zajíc. „Připomínáme si dnes osudy lidí, kteří přispěli k tomu, že můžeme žít ve svobodných a demokratických podmínkách. Příběh Ryszarda Siwiece patří k těm osudům, na kterých si můžeme uvědomit univerzálnost svobody. Ta není zarámována do příběhu jednoho člověka, národa nebo země, ale je to hodnota, která propojuje lidi bez ohledu na jazyk či národnost,“ zamyslel se ředitel ÚSTR Zdeněk Hazdra.

Ryszard Siwiec po sobě na rozloučenou zanechal dopis:

„Lidé, kteří v sobě máte ještě jiskru lidskosti, lidského citu, vzpamatujte se. Slyšte můj křik. Křik obyčejného, šedivého člověka, syna národa, který svobodu vlastní i druhých miloval nade vše, nad vlastní život. Vzpamatujte se, ještě není pozdě.“

„Ryszard Siwiec byl naprosto bezvýznamnou osobou. Byl to šedý účetní z jistého provinčního polského městečka, ovšem tato šedá a bezvýznamná osoba udělala naprosto výjimečný čin. Byl to člověk velmi vlastenecky smýšlející, který silně vnímal polskou národní čest,“ řekl pro Blesk.cz ředitel Polského institutu v Praze Maciej Ruczaj.

Podívejte se na celý rozhovor s ředitelem Polského institutu v Praze:

Prohlédněte si průběh pietního aktu před Ústavem pro studium totalitních režimů v Praze:

Fotogalerie
13 fotografií