Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česko si připomíná 49 let od okupace. Hamáček: „Svoboda se může rychle ztratit“

Autor: ČTK, Mii - 
21. srpna 2017
13:27

Výročí 49 let od invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa si v pondělí připomínají lidé na mnoha místech České republiky. Pamětníci se shromáždili například před budovou Českého rozhlasu na pražské Vinohradské třídě. Oběti tehdejších událostí si lidé připomněli také na pražském Václavském náměstí a v Brně. Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) v projevu zdůraznil potřebu mít spolehlivé spojence, v této souvislosti vyzdvihl členství v NATO. Pietní akce se koná také na Slovensku v Bratislavě.

U Českého rozhlasu, u kterého padlo v srpnu 1968 několik neozbrojených demonstrantů, se pietní akce koná od 11:00. Účastní se jí například předseda Sněmovny Jan Hamáček, místopředsedkyně Senátu Miluše Horská nebo zástupci pražského magistrátu.

„Připomínáme si hrdinství prostých občanů tváří v tvář okupační armádě. Připomínáme si, že svoboda není samozřejmá a může se rychle ztratit,“ řekl Hamáček. Události roku 1968 podle něj ukázaly to nejlepší, co v lidech bylo. Zároveň se ale staly obžalobou zrady a zbabělosti tehdejších elit, které stály v čele Československa.

Podotkl, že krize může přijít náhle a Česko poté bude potřebovat ve svém čele lidi, kteří dohlédnou dále než jen za svůj zájem. Za tehdejší problém označil chybějící spojence, a vyzdvihl proto členství ČR v Severoatlantické alianci. Připomněl slova Johanna Wolfganga Goetha, že kdo spí v demokracii, probudí se v diktatuře. „Proto, prosím, nespěme,“ dodal.

O boji za svobodu mluvila i Horská. Mimo jiné řekla, že v ČR bytostně chybí zákon, který by posiloval nezávislost veřejnoprávních médií na politických stranách. „Nezastírám, že mě velmi znepokojuje, že je zde mocenský nátlak politických a byznysových skupin na oslabení nebo přímo likvidaci nezávislosti médií veřejné služby,“ řekla.

Památku obětí si lidé připomínají také na nedalekém Václavském náměstí, kde před polednem došlo k předčítání jmen všech obětí, které si okupace vyžádala v roce 1968 a při připomínce prvního výročí vpádu v roce 1969. V poledne pak v dolní části náměstí začal hudební happening, na kterém vystoupí třeba Vladimír Merta nebo Blues Band Luboše Andršta.

Růžový tank dostal proužky

Svérázný způsob připomínky zvolili lidé v Brně. Na růžovém tanku instalovaném na Komenského náměstí přibyly v noci na pondělí bílé papírové pruhy odkazující ke značení invazních vojsk v srpnu 1968. K barevné kreaci se přihlásila jihomoravská TOP 09.

„Rozhodli jsme se tímto trochu kontroverzním krokem symbolicky připomenout jedno ze smutných výročí naší moderní historie. Období nesvobody je třeba mít v paměti, i když už téměř 30 let žijeme v demokracii,“ uvedl za TOP 09 líšeňský zastupitel Vlastimil Válek.

Růžový tank je dílem Davida Černého, Moravská galerie z něj učinila nejviditelnější součást výstavy Kmeny 90. Původně to byl tank Rudé armády, který v Praze dlouho připomínal její triumf nad nacismem v druhé světové válce. Černý mu na začátku 90. let dal růžový nátěr. 

Okupační vojska měla bílé pruhy na kapotách obrněnců a dalších vozidlech kvůli rychlé identifikaci invazních jednotek. Československá armáda totiž měla ve výzbroji podobnou techniku jako další členské státy Varšavské smlouvy.

Na Slovensku se politici neúčastnili

K pietní akci došlo i ve slovenské Bratislavě. Vzpomínka bez účasti politických špiček se uskutečnila v centru metropole u pamětní desky připomínající tři zastřelené na začátku vojenské invaze v srpnu roku 1968. Premiér Robert Fico na jiné akci řekl, že Slovensko zaplatilo velkou daň v podobě normalizace a že hodlá podporovat rozvoj svobody a demokracie na Slovensku.

„Invaze do Československa se zúčastnilo 27 divizí a více než půl milionu vojáků. Každý odpor (veřejnosti) proti mnohanásobné přesile byl zbytečný. Střelba do davu si vyžádala dohromady 108 mrtvých a 500 těžce zraněných,“ řekl v projevu šéf slovenského Ústavu paměti národa Ondrej Krajňák. Instituce, jež je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů, se zabývá kromě jiného zkoumáním období nesvobody.

Vojska pěti zemí Varšavské smlouvy překročila státní hranice v noci z 20. na 21. srpna. Násilně tím skončil pokus o reformu tehdejšího socialistického Československa. Do konce roku 1968 si invaze vyžádala podle nových poznatků historiků 137 mrtvých, další stovky lidí byly zraněny.

Nezadat ( 21. srpna 2017 22:05 )

socan68:Jsi ještě větší deb-l jak zdenekk.Ten píše hovadiny z recese,ale ty jsi fakt guma.

Nezadat ( 21. srpna 2017 22:01 )

socan68 Ty p-čo,nauč se číst.Psal jsem o Brně a když už,tak kolik lidí postříleli ti haajzli z NDR a PLR či MLR a tak zavři rýpák a zjisti si prvně skutečnost než něco vybleješ.

stacho ( 21. srpna 2017 18:01 )

O jaké svobodě je tady řeč by mne strašně zajímalo, sam zákaz, příkaz,nařízení,dávno je to horší než za tvrdé totality jen čekám kdy zakážou lidem i dýchat s.k.u.r.v.e.n.c.i.....

moiaza ( 21. srpna 2017 16:57 )

Je neuvěřitelné, jak hloupí lidé sedí ve vládě. O jaké svobodě mele ten pomatenec. Podle něho je svoboda to, v čem dnes žijeme? On snad přiletěl z Marsu. Na každém krku nás někdo hlídá. Vidí nám v podstatě do talíře a každý majitel mobiního telefonu je pod dohledem bystrého oka 24 hod denně. EU nám nařizuje co budeme jíst, kupovat a jakým toaleťákem si můžeme utřít zadek. Agresor z USA nás má 24 hod na mušce svých zbraní a my se mu kláníme. Havel vyřvával z Melantichu, že už do žádného paktu nevstoupíme. A výsledek? Jsem důchodce, a jsem šťastný že své mládí jsem prožil v "hluboké totalitě". A to jsem v KSČ nikdy nebyl. Jako dítě jsem žil opravdu svobodně.

pupi ( 21. srpna 2017 16:16 )

Hamáček má pravdu „ že svoboda se může rychle ztratit " Debilní nápad jako je vstup do EU. nám to plně potvrdil !!!

Zobrazit celou diskusi