Podle aktuálních informací se jednalo pouze o potravinové barvivo, které se neškodně rozpustilo, zasahovat ale museli hasiči, aby zjistili, o jakou látku se přesně jedná. Zároveň tímto činem nebyl porušen žádný zákon. „V tuto chvíli nemáme informace o tom, že by někdo podal trestní oznámení v souvislosti s vylitím červeného barviva do Vltavy,“ potvrzuje mluvčí policie Tomáš Hulan.

Hladina řeky u Masarykova nábřeží u Mánesa totiž v pondělí odpoledne dostala sytě červenou barvu. Na sociální síti zveřejnili členové skupiny fotografie ukazující, jak z budovy Mánesa nalévají barvu do vody. „Mánes má sloužit umělcům, avšak v současné době je spíše rozděluje. V prostorách výstavní síně se střídají komerční akce typu výstavy PlayStation, Ferrari anebo momentálně prodejna Reebok s tělocvičnou,” napsala skupina na Facebooku. 

Akcí chce Bolt958 podle svého vyjádření vyvolat debaty o využití Mánesa a protestovat proti komerci. 

„Dalo se to očekávat“

Podle radního pro kulturu to ale není žádné překvapení a nějakou podobnou akci očekával. „Co se týká Mánesa, tak mě překvapuje, že tato situace nastala až teď. Já osobně jsem ji očekával už před několika měsíci,“ říká Wolf.

Důvodem podle něj je: „Že vlastník prostoru neumožňuje české výtvarné všeobecné obci vystavovat. Je to kvůli vysokým nájmům, které si začínající nebo budoucí kvalitní umělci nemohou dovolit,“ popisuje Wolf. Město s tím ale podle jeho slov nemůže nic udělat z toho důvodu, že se na magistrát nikdo s oficiální žádostí neobrátil. Ten by ale i tak mohl na soukromého vlastníka pouze apelovat a konečné rozhodnutí by bylo na něm.

Budovu s výstavní síní nechal koncem 20. let 20. století postavit Spolek výtvarných umělců Mánes, jehož prvním předsedou byl malíř Mikoláš Aleš. Nyní budovu provozuje Nadace českého výtvarného umění, které památku přiřkly po letech sporů soudy. Neuznaly nástupnictví spolku Mánes, který obnovil svou činnost po roce 1989. Nadace čelila v minulých letech kritice části výtvarné obce, že s výtvarnou scénou nekomunikuje, nehospodárně nakládá se svým majetkem, její správní rada není volena transparentně a nenechá mezi sebe vstoupit zástupce mladší generace výtvarníků.
Fotogalerie
7 fotografií