Z ministerstva má kraj přislíbenou úhradu 60 procent nákladů, tedy asi 480 milionů korun. „Tato částka by měla být uvolněná ve čtyřech platbách po 120 milionech,“ uvedla náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová.

Pozemek poskytne za symbolickou jednu korunu město, vybraná je lokalita U Zvonu v centru. „Bylo by chybou nevyužít možnou státní podporu. Plzeňský kraj má bohaté sbírky, výběr návrhu galerie vzešel z architektonické soutěže bez zásahu politiků. Pokud ale peníze od státu nepřijdou, projekt pozastavíme,“ uvedl hejtman Josef Bernard.

V nové galerii by byly stálé expozice děl, která jsou v současné době ukrytá před zraky veřejnosti v depozitářích. „Naše galerie je spolu s tou ostravskou jedinou u nás, která nemá z prostorových důvodů stálou expozici,“ řekl ředitel galerie Roman Musil. Přitom například sbírka meziválečné moderny  je u nás druhou nejcennější, hned po té v Národní galerii.

Nová galerie má vzniknout podle vítězného projektu renomovaného architektonického studia Kuba & Pilař, který vzešel z architektonické soutěže před osmi lety. „Urbanisticky úspěšně propojuje lokalitu s Křižíkovými sady a historický jádrem města a jeho zakotvení v prostoru jasně a přehledně definuje vztah k okolí a místu,“ vysvětlil tehdy architekt Petr Domanický.

Fotogalerie
5 fotografií