Od zavedení placených zón pro stání v Praze 5, 6 a 8 v minulém roce stále nestojí jediné P+R parkoviště pro dojíždějící Středočechy. Ti jsou tak nuceni parkovat na okrajích modrých zón, což se nelíbí místním. Kritika směřuje na radnice, které jsou v tom ale často nevinně. Zprovoznění záchytných parkovišť má na starost pražský magistrát.

Ten se už v listopadu minulého roku rozhodl vytipovat 66 míst, kde by měla odstavná parkoviště vzniknout, to ale podle dosavadních problémů může trvat i roky. „Při plánování parkovišť jsme narazili na velký odpor místních, kteří si často nepřejí parkoviště v blízkosti svých domovů,“ poukázal pro Blesk.cz už dříve náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Vyřešíme to sami

Radnice Prahy 6 ale eviduje množství stížností na parkování a rozhodla se konat sama, aby ulevila svým obyvatelům, kteří v okrajových částech těžko parkují.

„V současnosti Praha 6 zvažuje dvě místa, kde by bylo možné další parkování. Bude se jednat ale pouze o záchytná parkoviště. P+R plochy jsou primárně v gesci magistrátu, jednak kvůli konceptu rozvoje dopravy, jednak kvůli návaznosti na MHD,“ popisuje mluvčí radnice Ondřej Šrámek.

První z nich by mělo vzniknout už do konce roku na Vypichu. „Radnice převzala iniciativu za magistrát, parkoviště by mělo vzniknout v místech, kde je plocha mezi tramvajovou smyčkou a stadionem Markéta, která je v současnosti přechodně využívána jako stavební skladiště. Do konce letošního roku by měla být zprovozněna jako záchytné parkoviště,“ popisuje Šrámek.

Více míst i na Podbabě

Problémy jsou také na Podbabě, kam zvláště přes zimu jezdí množství studentů automobily.

„Zde plánujeme zkapacitnění stávajícího parkoviště. Je zpracována studie na vybudování dalšího patra pomocí lehké ocelové konstrukce, čímž by se počet míst přibližně zdvojnásobil. Tato studie byla předána na magistrát a momentálně nemáme informace, jak s ní magistrát naloží,“ dodává na závěr mluvčí.

Takto parkují Pražané na pomezí modrých zón:

Fotogalerie
24 fotografií

VIDEO: Nové parkoviště vzniklo na léto i u Trojského mostu. Je určené lidem, kteří míří do zoo: