Mateřská škola Beranov je hotová. Novostavbu, která je součástí komplexu Nové Chabry, převzala na konci června městská část od investora. Do školky se vejde celkem 72 dětí, které budou docházet do třech tříd. Předškoláci sem poprvé vstoupí po letních prázdninách. Budova je zatím prázdná, z její terasy vede nadchod, po kterém se přes přístupovou cestu budou děti vydávat za venkovními hrátkami na zahradu.

„Na zahradě ještě vznikne pískoviště, dřevěné herní prvky pro děti a v budoucnu i pítko a mlhoviště. K pobytu venku budou děti využívat také terasu přístupnou přímo ze tříd. Kapacita školky se rychle plní, pro zájemce volná místa ale ještě máme,“ prozradila první ředitelka nové školky Dana Antošová.

Nová mateřská škola není vymezená pouze pro děti rezidentů developerského projektu Nové Chabry, budou ji moci navštěvovat ratolesti ze všech míst městské části. Bezpečnost má podle ředitele investorské společnosti Star Group Tala Groznera zajistit čipový přístupový systém. Stavba domu vyšla na více než 25 milionů korun.

Podívejte se na dokončenou chaberskou školku a její okolí:

V létě se vše doladí

Během letních prázdnin projde areál nové školky finálními úpravami. Interiér bude mít nový nábytek, umístí se sem dávkovače mýdla, držáky na papírové utěrky a pro ty nejmenší se v jedné z tříd objeví přebalovací pult. „Budova i zahrada byla dokončována ve spolupráci s městskou částí a v závěru i s novou ředitelkou mateřské školy,“ uvedl starosta Dolních Chaber Miroslav Malina (Volba pro Chabry).

Hned v sousedství nové školky vzniká komerční centrum, které má začít fungovat ve druhé polovině letošního roku. Nejen zdejší obyvatelé se tu mohou těšit na novou restauraci, fitness centrum, obchod s potravinami nebo vinotéku.

Vedle stojící komerční centrum se ještě staví, dokončit se má ve druhé polovině roku.
Autor: Daniel Vitouš

Kritika místních

Uváděný projekt je alespoň částečným vyhověním požadavkům části obyvatel Dolních Chaber, kteří masovou výstavbu v lokalitě kritizují. Podle negativních ohlasů městská část nemá vyřešenou dopravní obslužnost a ve špičkách se tu tvoří kolony, místní volají také po dostatečné kapacitě ve zdejších vzdělávacích institucích.

Na jaře se projednávaly návrhy na změnu územního plánu. Ve třech případech mohlo dojít k tomu, že výstavba by se v dané lokalitě mohla dál rozrůstat. Výsledek těchto snah je v současnosti nejasný, protože zastupitelstvo magistrátu dosud nezaujalo vůči těmto návrhům rozhodný postoj. Podle náměstkyně primátorky Petry Kolínské (Trojkoalice/SZ) bude magistrát s radnicí Dolních Chaber během léta o tématu dál vyjednávat.

Prohlédněte si, jak vypadá zcela nová školka pro děti v Dolních Chabrech:

Fotogalerie
14 fotografií