V Polyfunkčním centru U Dubu v Modřanech ve druhé polovině loňského roku došlo ke kolaudaci první fáze projektu, během které došlo na výstavbu jednoho obytného domu. V současnosti probíhají stavební práce na vzniku dalších obytných budov ve druhé fázi vzniku celého komplexu. Ty měla v budoucnu během třetího stavebního procesu doplnit ryze administrativní budova. V současnosti ale hrozí, že místo toho vznikne alespoň z převážné části další nová bytovka, což se nelíbí vedení radnice Prahy 12.

„Pro nás je jednoznačně tato lokalita centrem. Už stávající zatížení tímto projektem je obrovské z hlediska nárůstu počtu obyvatel i dopravy. Budoucí vznik administrativní budovy v rámci tohoto projektu by mohl lokalitě pomoci tím, že se centrum oživí i v denní dobu, kdy jsou ostatní lidé v práci. Taková stavba může také přinést nové pracovní příležitosti pro zdejší obyvatele. Nevidím důvod, proč by někdo měl měnit své záměry, rozhodně s tím i jako obyvatelé Modřan nesouhlasíme,“ uvedl pro redakci Blesk.cz starosta Prahy 12 Milan Maruštík (ANO).

Co konkrétně se má změnit?

Oproti původním předpokladům mají nyní původně administrativní budovu v rámci developerského projektu čekat velké změny. Objekt A1 se má podle rozhodnutí odboru výstavby rozšířit a jeho výška se má snížit, ovšem původně plánovaných 10 nadzemních podlaží zůstane zachovaných.

Místo stoprocentního využití pro administrativu však stávající plán počítá s komerčním využitím v 1. nadzemním podlaží, administrativa se má uskromnit na 2. podlaží a od 3. do 10. podlaží se mají stejně jako v ostatních budovách komplexu nacházet byty. Změna zároveň navrhuje zrušení realizace objektu A2, který se měl nacházet uprostřed areálu, a zrušení vjezdu do garáží objektu A1, které by se propojily s už stávajícím parkovištěm.

Podle vyjádření radnice Prahy 12 stavební úřad nebral připomínky městské části v potaz a z toho důvodu dochází k podání odvolání.

Podívejte se na stávající vizualizace projektu a fotografie ze stavby:

Fotogalerie
14 fotografií

Pravděpodobně kvůli stavbě jiného developerského projektu v Nuslích došlo v Praze 4 k porušení statiky sousedního domu. Podívejte se na video: