I přesto, že se na Klárově pohybuje každý den velké množství chodců, zdejší prostor je pro chůzi velmi nepohodlný. Pokud se člověk chce dostat na Hrad, do Jeleního příkopu či na Letnou, musí překonat hned několik semaforů a přechodů. Vedení města proto zadalo Institutu plánování a rozvoje Prahy zpracovat studii, jak by se místo mohlo stát bezpečnějším.

„Klárov je výchozím bodem pro cestu na Hrad, ale i pro návštěvu Valdštejnské zahrady či jedné z nejkrásnějších částí Malé Strany. Jeho dnešní stav tomu ovšem vůbec neodpovídá,“ řekla pro Blesk.cz náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ).

Malostranská je jedním z nejrušnějších míst na Malé Straně. Kromě výstupu z metra se tu kříží i několik tramvajových tratí. Rušno je zde především kvůli automobilovému provozu, protože právě Klárov je spojnicí mezi Holešovicemi, Malou Stranou, Hradčany a Starým Městem. Zastavují tu i dálkové turistické autobusy.

Podívejte se na video, jak to na místě vypadá:

Velké množství lidí odtud také míří na Pražský hrad. Kvůli tomu je Klárov místem, kde se děje velké množství nehod, jak střetů chodců a automobilů, tak i automobilů s tramvajemi. Nepřehledný rozlehlý prostor křižovatek způsobuje mimo jiné najíždění a stání automobilů v tramvajových pásech.

Celková proměna

V okolí Klárova se v současné době chystá hned několik změn. Upravovat se má park na náplavce Cihelná, podchod a cyklopodjezd pod Mánesovým mostem a semafory na křižovatce s ulicemi Letenská a U Lužického semináře.

„Proto je nyní ideální příležitost k proměně celého prostoru. Na základě zadání, které připravíme, posléze vypíšeme výběrové řízení na projektanta, který studii připraví a projedná,“ uvedl ředitel IPR Praha Ondřej Boháč.

Cílem studie je nově navrhnout veřejná prostranství v celé oblasti Klárova. Jde především o nové dopravní uspořádání. Důležitou součástí je i lepší napojení na další rekreační plochy, jako jsou Letenské sady, Kosárkovo nábřeží a náplavka Cihelná. Studie by měla být hotová a projednaná do jara příštího roku, stavět by se tu mohlo začít v roce 2019.

Podívejte se na fotky místa, které se má změnit:

Fotogalerie
15 fotografií