Jak bude pokračovat výstavba městského okruhu v Praze? Radní z pražské koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se v úterý 13. června domluvili, že nechají vypracovat studii povrchové varianty pokračování vnitřního pražského okruhu mezi Pelc-Tyrolkou a Štěrboholy.

ANO s ČSSD přitom neustále prosazují variantu „Vlasta“, která počítá se vznikem několika tunelů přes Balabenku. Právě tuto variantu ale nechce realizovat Trojkoalice, která z tohoto důvodu volala po zpracování studie pro další variantu vedení okruhu.

„V půlce července město zadá externí studii, která prověří možnost zkapacitnění některých komunikací. Zároveň paní náměstkyně Petra Kolínská (SZ) předloží v půlce července zadání započetí změny územního plánu v tom rozsahu, jaký potřebuje městský investor a následně projektanti,“ uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Zdržení přijít nemá

Ačkoliv by se nová dohoda mohla zdát jako zdržení samotné realizace výstavby, přípravné práce se tím nijak nezastavují. „Město ale předtím, než se definitivně rozhodne, bude mít na stole dvě porovnatelné varianty, jednu z nich vzešlou ze soutěže. Teprve na jaře příštího roku se rozhodne, zda bude investovat do té drahé varianty, nebo do té levnější, o kterou budeme usilovat my," vyjádřil se zastupitel Matěj Stropnický (SZ).

Vizualizace nepostaveného úseku městského okruhu v Praze. Jak bude nakonec vypadat?
Autor: mestskyokruh.info

V případě schválení varianty „Vlasta“ by se mohlo s výstavbou začít roku 2023, náklady se zde odhadují na 40 miliard korun. Trasa by byla dlouhá přes 10 kilometrů ve třech úsecích.

Druhá varianta Trojkoalice počítá s vedením dopravy po dvou už existujících trasách. Jedna by vedla od Pelc-Tyrolky Povltavskou ulicí směrem na Českobrodskou, na ní by se nacházel tunel pod Malešicemi. Druhá trasa by vedla z Holešoviček přes takzvaný Průmyslový polookruh.

Podívejte se na současné vizualizace části nepostaveného městského okruhu v Praze:

Fotogalerie
26 fotografií

Jak vypadá tunelový komplex Blanka z dronu? Podívejte se na video:

Video
Video se připravuje ...

Blanka z dronu: Proletěli jsme se nad trojským mostem David Malik