Začátkem loňských letních prázdnin magistrát zakázal lidem parkovat v dolní části Malostranského náměstí. Vedení Prahy avizovalo, že chce prostor přetvořit na místo, které se bude orientovat kulturním a společenským směrem. Čas od času se ovšem stává, že se na náměstí auta ve větší míře znovu objeví. Naposledy to bylo v průběhu tohoto týdne, kdy tu v jeden okamžik parkovala hned desítka osobních vozů najednou. Kolemjdoucí to evidovali, někteří z nich se za auty zaraženě otáčeli.

Výstava či natáčení filmu

Nastávají situace, kdy je na Malostranském náměstí skutečně možné dočasně parkovat. Většinou jde o spojitost s připravovanou výstavou nebo další akcí, které monitoruje Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR).

Podle jeho vyjádření však v tomto případě nešlo o přímou spojitost s akcí na tomto místě, ale o zábor na nedalekém Velkopřevorském náměstí. „Od 8. do 11. května se na Velkopřevorském náměstí nacházel zábor kvůli natáčení filmu. V tuto dobu měli rezidenti z tohoto náměstí povoleno parkování v dolní části Malostranského náměstí,“ potvrdil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podívejte se na video z Malostranského náměstí:

Na toto platné rozhodnutí magistrátu se odkazuje i pražská městská policie, podle které se v lokalitě řidiči jinak chovají spořádaně. „V obecné rovině uvádíme, že na uvedeném místě neevidujeme větší dopravní nekázeň s porovnáním k jiným místům v centru Prahy,“ uvedl pro redakci Blesk.cz mluvčí městské policie Jan Čihák.

Magistrát má velké plány

Magistrát ujišťuje, že v případě většího počtu zaparkovaných aut najednou jde v této lokalitě s největší pravděpodobností o spojitost s navazující oficiální akcí. Pražané se podle všeho spíš mohou těšit na změny v opačném směru.

Na Malostranském náměstí parkovala desítka aut. Mohlo za to natáčení filmu nedaleko.
Autor: Daniel Vitouš

„Na Malostranské náměstí se rozhodně nevrací parkování. Naopak – posouváme dál jeho rekonstrukci. Náměstí dostane takovou podobu, že za pár let lidem bude připadat úplně absurdní, že tu kdysi bylo parkoviště,“ dodala pro redakci Blesk.cz náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalice/SZ).

Parkující auta na Malostranském náměstí téměř rok po zákazu:

Fotogalerie
6 fotografií