Malostranské náměstí se s příchodem prázdnin zbaví placeného parkoviště v jeho středu. Většina lidí se shodne, že záměr je to dobrý. Má to ale jeden háček. Neexistuje žádná alternativa parkování a v nejhorším případě bude prostor několik let nevyužitý. Žádný dlouhodobý koncept doteď magistrát Prahy nezveřejnil.

Blesk se zeptal obyčejných lidí i poslanců na jejich názor. „Já jsem pražský poslanec a musím říct, že Pražané jsou uvedeni v omyl. Ty plány, které se objevují, jsou pouze ve fázi studie. Takže dnes končí parkovišti na Malostranském náměstí nájemní smlouva, zítra se tam koná nějaký happening, ale co bude pozítří, nikdo neví. Podporuji hapenningy, je to takové osvěžení, ale než se to náměstí začne rekonstruovat nebo předělávat, tak to bude trvat roky. Podporuji, aby odtud auta zmizela, ale neexistuje žádná náhrada. Plánovány jsou například podzemní garáže na Klárově, kde by byly určitě vhodné, ale zatím tam nejsou,“ prozradil Blesku poslanec Jiří Koubek (TOP 09).

Jeho slova podporuje i předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. „Jsem z Brna, často potřebuji přivézt víc věcí než jen příruční zavazadlo a také jako předseda klubu auto často využívám. Tedy i parkoviště. O náhradní variantě zatím nevím, moc možností kolem Sněmovny asi nebude. Myslím, že kapacita podzemních garáží pro všechny kolegy dojíždějící autem stačit nebude. Aktuálně parkuji na ulici poblíž parkoviště na Malostranském náměstí, takže zítra problém nebude. V dalších týdnech to bude složité. Najít volné vyhrazené místo v přilehlých ulicích je spíš o náhodě, navíc se některá používají pro přijíždějící delegace,“ řekl Blesku.

»Kobzovina« či „sjezd bezdomovců“

Místním se záměr zrušit parkoviště a poskytnout prostor veřejnosti líbí. I přesto ale mají obavy. „Z pohledu státu je samozřejmě špatně, že si to místo nepohlídal. Nemyslím si, že by to bylo dobře. Ve dne to může být v pohodě, ale v noci tu budou sjezdy bezdomovců, to bude šílený,“ říká Blesku Roman.

Jiní jsou ale o něco pozitivnější. „Já jsem rád, že to zmizí a že tady už dál parkoviště nebude. Je dobře, že tu vznikne nějaká ‚Kobzovina‘. Dělám sice v Poslanecké sněmovně, ale jezdím MHD,“ myslí si další z lidí, které Blesk oslovil, Michael. Ondřej Kobza je majitelem několika kaváren. Spíše je pro Pražany ale známý pouličními aktivitami. Po Praze instaloval piana, šachové stolky, uspořádal tančení tanga nebo vytvořil „Šesťák“ v Dejvicích.

Student Pavel ale myslí i na rezidenty. „Myslím si, že to není dobré pro rezidenty. Pro ně by tu nějaká místa měla zůstat, ale nevím, kolik jich tady bydlí a jestli tu pak už nezaparkují. Podle mě je to hlavně mířené na auta politiků. Takže místní si zde asi najdou nějaké místo. Co se týče veřejného prostranství, tak doufám, že to bude mít hlavu a patu. Určitě to stojí za zkoušku a parkoviště se sem přece jen může kdykoli vrátit, kdyby to nefungovalo,“ sděluje Blesku Pavel.

Negativní nebyl ani podnikatel František, který má v blízkosti zahraniční kancelář. „Co se týká turistů a místních, tak tedy nevím, kde budou parkovat. Třeba tu ale vzniknou nějaké parkovací domy okolo. V podzemí kvůli metru a různým rozvodným sítím to asi nepůjde. A veřejné prostranství? Proč ne, lidé už jsou zvyklí, že se tu konají různé besedy. Klidně to tu může být, lidem okolo by to nemělo vadit. Akorát tedy nevím, kde budu parkovat. Asi mě tu bude muset vyhodit nějaký šofér a pak jet hledat místo,“ vyjadřuje se Blesku k situaci František.

Na náměstí by se nově měly konat kulturní a společenské akce. Program bude od července do konce října koordinovat ředitel Institutu plánování a rozvoje Petr Hlaváček. Poté bude projekt vyhodnocen a IPR zaměstná koordinátora programu. Vznikne také webový portál, přes který se budou moci zájemci hlásit se záměry pořádat na náměstí nějaký program.

Fotogalerie
13 fotografií