Malostranské náměstí se od léta změní. Od července do konce října se na něm budou konat různé akce. S nápadem může přijít kdokoli z vás. Přes webový portál stačí nahlásit akci, a pokud ji schválí speciální koordinátor z Institutu plánování a rozvoje Prahy, dostanete k události zelenou.

Mělo by ovšem jít o akce jednorázové, šetrné k veřejnému prostoru a s přínosem pro rozvoj lokality. Nepovolí se akce reklamní, soukromé nebo pro velký počet lidí. Jako příklady jsou uvedeny komorní koncerty vážné hudby, swingové tančírny nebo nabídka lokálních produktů.

„Do programu, který bude nízkonákladový, chceme zapojit všechny skupiny. Máme ambici tam udělat již 1. července nějakou akci a pak si to vezme do pucu Technická správa komunikací,“ uvedla po jednání rady náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice).

„Institut plánování a rozvoje Prahy zaměstná jednoho koordinátora, který bude mít na práci každodenní kontakt s účastníky a s nimi pořádat program. Na programu se tedy bude moci podílet kdokoliv,“ dodala Kolínská. Koordinátor bude kontrolovat provoz mobilní kavárny nebo úklid.

V říjnu čeká projekt hodnocení

„Je to pilotní projekt, který chceme vyhodnotit na konci října,“ pokračuje dále Kolínská. Praha ke konci června vypověděla smlouvu provozovateli parkoviště na náměstí, první akcí bude veřejně přístupný piknik.

Podle představ primátorky Adriany Krnáčové (ANO) je třeba nejprve náměstí po zrušeném parkovišti uklidit, potom budou instalovány přenosné židle a stoly, slunečníky a několik stromů v květináčích. Doplní jeden platan, který na náměstí roste.

Odborná porota vloni v v mezinárodní architektonické soutěži vybrala návrh architektů Martina Hájka, Václava Hájka a Petra Horského. Nyní magistrátní odbor technické vybavenosti dopracovává studii regenerace, kterou musí následně projednat a schválit pražští radní.

Podívejte se, jak náměstí vypadá teď a jak by se mělo změnit do budoucna:

Fotogalerie
6 fotografií