Svérázným způsobem se někdo rozhodl zbavit vraku vozidla v Radotíně. Kolem jedné hodiny v noci na středu u něj zasahovali hasiči. „Požár vraku osobního vozidla likvidovali profesionální hasiči z Radotína v ulici K Radotínu v 01:08 hodin. Příčinou vzniku požáru bylo úmyslné zapálení,“ říká pro Blesk.cz mluvčí hasičů Martin Kavka.

A jak lze legálně požádat o odstranění auta, které je nepojízdné a jen zabírá místo? „Vrak“ je možné nahlásit Správě služeb Prahy, úřadům městských částí Prahy nebo na magistrát. Poté dojde k prověřování, zda lze nahlášené vozidlo vyhodnotit jako možný vrak, k lustracím provozovatele vozidla a jeho vyrozumění.

Takto vypadají vyprošťovací práce z vraku po nehodě:

Video
Video se připravuje ...

Průběh vyprošťovacích prací během dopravní nehody Daniel Vitouš

Ne všechna dlouho odstavená vozidla jsou však vraky. Podle ministerstva dopravy je vrakem takové vozidlo, které „je pro závady v technickém stavu zjevně technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích a obnovení způsobilosti by si vyžádalo výměnu, doplnění nebo opravu podstatných částí mechanismu nebo konstrukce silničního vozidla“.

Pokud se do tří měsíců k automobilu majitel nepřihlásí, je odtaženo a ekologicky zlikvidováno. „V loňském roce bylo v Praze zlikvidováno 61 autovraků, u ostatních případů silniční správní úřad doposud pravomocně nerozhodl nebo neuplynula zákonná lhůta po nabytí právní moci k odstranění vozidla/vraku z pozemní komunikace. V současné době evidujeme více než tři sta vraků vozidel na území Prahy,“ řekl Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Fotogalerie
39 fotografií