Loni na podzim vypověděla SŽDC nájemní smlouvu italské společnosti Grandi Stazioni, která na hlavním nádraží v Praze působila od roku 2003. Firma nestihla celý komplex včas zrekonstruovat.

V únoru se správa chystá vypsat výběrové řízení, ze kterého vzejde zhotovitel projektové dokumentace pro první fázi oprav historické Fantovy budovy. Během té se počítá s opravou historické fasády, oken, dveří, zastřešení nebo veřejných ploch. Tyto stavební práce by v případě hladkého průběhu mohly začít roku 2018.

V roce 2019 je v plánu zahájení druhé etapy rekonstrukce. Ta bude mít za cíl dokončení oprav zbývajících vnitřních částí objektu. Veřejně přístupné prostory se mají uvést do původního stavu, počítá se i s novým využitím pro některá místa Fantovy budovy.

Půl miliardy jen vevnitř

Do stavebních prací zasáhne také údržba elektroinstalace, obnoví se rozvody a technické zařízení budovy. Práce uvnitř objektu mají stát 520 milionů, rekonstrukce vnějšku historické budovy SŽDC odhaduje na 210 milionů korun. Hotovo by mohlo být roku 2022.

Bývalý nájemník, italská společnost Grandi Stazioni, dostal od SŽDC 565 milionů korun jako úhradu prokazatelných nákladů, o dalších 200 milionů v současnosti probíhá soud.