Z nivy potoka plánují pražské lesy odstranit stavební navážku, čímž se při případných povodních zvýší průtok a zároveň sníží rychlost proudící vody. Zlepší se také její rozliv do okolí. Kolem potoka vzniknou nové tůně a přirozeně vlhké louky. „Okolí koryta v délce 360 metrů upravíme tak, aby se zvýšila členitost stávajícího břehu a vzhled koryta se tak přiblížil přirozenému stavu,“ uvedla mluvčí společnosti Petra Fišerová.

Do konce ledna by měli zaměstnanci lesů vykácet až 80 stromů a 140 metrů čtverečních keřů. Na místě ještě letos vysází nové stromy, které budou pro lokalitu vhodnější, mezi nimi budou olše lepkavá, ptačí zob obecný, brslen evropský, javor babyka nebo vrba trojmužná a líska obecná. Okraje nových tůněk budou osázeny mokřadními rostlinami.

Kácet se firma chystá také podél potoka Brusnice na Kajetánce v Praze 6. Tady bude vykáceno 18 přestárlých a nemocných stromů. Také tady budou vysázeny na jejich místě nové. Potok teče částečně v potrubí, které bude na několika místech odstraněno. Nové koryto bude zpevněno kameny a vysypáno štěrkem.

Lesy hlavního města jsou organizací, jejímž vlastníkem a zřizovatelem je hlavní město. Společnost vznikla v roce 1992 a stará se o 2900 hektarů lesů, významné parky, 230 kilometrů vodních toků a 130 vodních nádrží.

Fotogalerie
25 fotografií