Koblihy, bagety se šunkou a máslem, sycené nápoje, koláče a další. To všechno zmizelo od ledna ze školních bufetů na základních školách napříč Českou republikou. Blesk.cz se proto zeptal ředitelů škol v Praze, jak se u nich vyhláška projevila a co si o ní myslí. 

Potraviny u školy místo bufetů

Děti si jednoduše nezdravé věci nakoupí jinde, škola nad nimi nebude mít kontrolu, tak zněla většina odpovědí. „Automaty jsem sám od sebe odstraňoval už před osmi lety, jelikož s nimi byly problémy. Často nevracely peníze nebo dětem vypadávalo i prošlé zboží. Bufet u nás ve škole nemáme, kdysi jsme to řešili i s rodiči a rozhodli jsme se, že jej zřizovat nebudeme. Děti si mohou nakoupit po cestě a přímo naproti škole se nachází potraviny,“ řekl pro Blesk.cz ředitel ZŠ Vladislava Vančury Jiří Kovařík.

Podobně mluví mnozí další ředitelé. „Školní bufet jsme zatím nezrušili, ale při nejlepší vůli se k dokonalosti „pamlskové“ vyhlášky jen přibližujeme. Sortiment v bufetu byl celkově ozdraven a dětem to nevadí. Pokud budeme muset provoz zrušit, způsobíme rodičům velký problém. Děti začnou jistě vyhledávat „zdravá jídla“ v nedalekém rychlém občerstvení,“ říká dále Marie Cibulková, ředitelka ZŠ Červený vrch.

Děti více začnou využívat blízké obchody. „U nás bufet nemáme již nějakou dobu. Většina dětí si už dříve chodila kupovat nějaké sladkosti nebo slané věci jako brambůrky na cestě do školy. O přestávkách pak chodily do supermarketu, který máme naproti,“ doplňuje ředitelka ZŠ a MŠ K Dolům, Běla Outratová.

„Já osobně s vyhláškou souhlasím, podle mě by děti měly jíst co nejvíce zdravě a nekupovat si věci v automatech. Ještě v minulém roce jsme u nás měli bufet, ale podle nové vyhlášky bychom neodkázali kontrolovat, co si které děti kupují, což byl pro nás poslední impuls školní bufet zrušit,“ říká dále ředitel ZŠ a MŠ Na Beránku, Jiří Soukup.

Děti bez svobody rozhodování

Některé školy se rozhodly proti vyhlášce bojovat. Jako například Jiří Benda, ředitel Gymnázia nad Alejí. „Za celou dobu, co se vyhláškou zabývám, jsem nepotkal nikoho, kdo by řekl ano, takový předpis potřebujeme. Vyhláška nastavuje limity, které lze splnit jen velmi obtížně. Podepsal jsem a rozšířil mezi rodiče i studenty elektronickou petici proti pamlskové vyhlášce, kontrola školního občerstvení byla v kompetenci školské rady,“ říká.

Některým vzdělávacím zařízením ale naopak vadí nesvoboda, kterou mezi děti vyhláška šíří. „Od ledna si nemohou žáci z úředního rozhodnutí některé věci koupit. Naše škola staví především na volbě jednotlivce a jeho zodpovědnosti za rozhodnutí, takže to budeme našim studentům jen těžko vysvětlovat. Jedinec, svoboda jeho rozhodování, ale i zodpovědnost berou pomalu za své,“ popisuje Jiří Růžička, ředitel Gymnázia Jana Keplera.

S jeho názorem souhlasí i Marie Pojerová ze ZŠ Hanspaulka. „Školní bufet není jediné místo, kde si děti sladkosti mohou koupit. Když je ve škole zavřeno, navštěvují blízký supermarket. Většina dětí i rodičů chce bufet zachovat, kromě prodeje má totiž důležitou funkci sociální a psychologickou,“ dodává nakonec.

Vyhláška se původně se vztahovala i na střední školy, na podnět ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) však byly z nařízení vyjmuty. Porušení zákazu prodeje nezdravých potravin zatím nebude nikdo trestat.