Měla to být vydařená kampaň, která naláká na magistrátní akci Schola Pragensis. „Mottem letošní výstavy odborného školství bylo 'Kde vystoupíš ty?' Takže i s tím korespondoval vizuál, který měl hlavně zaujmout,“ popsal v pořadu Selfie z Prahy mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Jenže se ukázalo, že vylepit do vozů plakáty, na kterých jsou tři trasy metra, a vypadají tedy jako opravdové plány, nebylo šťastné. Především cizinci tápou, jelikož místo opravdových stanic vidí neznámá slova jako řezník, učitel nebo zeměměřič.

Takto plakát vypadá (rozklikněte pro zvětšení):

Reklamní plakát, který mate turisty.
Autor: MHMP

„Na Florenci nastoupili dva anglicky mluvící turisti s mapou metra v ruce. Chvilku po tom, co se metro rozjelo, začali zběsile střídavě koukat do mapy v ruce a na 'mapu' nad sedačkami. Na další stanici se slovy 'I have no fucking idea' (vulgárně: nechápu - pozn. red.) vystoupili,“ popsal zážitek Tomáš Gajdoš.

Magistrát ale kritiku odmítá. „Vizuál byl předmětem soutěže, kterou vyhrál 16letý student pražské průmyslové školy. Plakáty byly umístěny pouze v reklamním prostoru, který je na zcela jiném místě než mapa metra. Tyto plakáty neměly žádný charakter, který by je předurčoval k tomu, že by se mělo jednat o mapu metra, a neměly ani popisky, které by mohly být zavádějící,“ popsal mluvčí Hofman.

Ovšem jak má turista vědět, že když vidí plánek metra nad dveřmi, tak je pravý, a že když se podívá zrovna na ten nad sedačkami, tak pozoruje reklamu?

Na reportáž o zmatených turistech se podívejte v pořadu Selfie z Prahy. Uvidíte i kancelář starosty Prahy 7, který si z ní udělal skládku tisíců plyšáků:

Video
Video se připravuje ...

Změny názvů stanic metra matou cestující! A starosta-hračička: V práci má tisíce plyšáků Matěj Smlsal, David Vaníček

Všechny díly pořadu Selfie z Prahy najdete ZDE!