Na území Prahy přibývá nekuřáckých restaurací a hospod jako hub po dešti. Rozdíl v počtu kuřáckých a nekuřáckých restaurací je v metropoli ještě vyšší než na území zbytku republiky. Skutečnost, že nekouřit je v kurzu, ale potvrzuje vývoj událostí v celé zemi.

„Podle našich údajů už je minimálně 60 procent restaurací buď nekuřáckých, nebo mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Ty nové, které vznikají, už jsou vesměs všechny nekuřácké,“ uvádí prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Nekuřácké rezervace přibývají

V Praze se nárůst nekuřáků ve společnosti promítá také v počtu zarezervovaných míst v jednotlivých provozovnách. Například internetový rezervační systém Restu v současnosti nabízí rezervaci ve zhruba 200 kuřáckých restaurací, nekuřáckých je ale v nabídce pětkrát tolik a více než 2000 podniků v Praze má v tomto systému pro kuřáky a nekuřáky stavebně oddělené prostory.

Lidé v metropoli podle statistiky kuřácké restaurace navštěvují stále méně, oproti roku 2014 hosté těchto podniků v letošním roce provádějí na základě informací Restu zhruba polovinu rezervací.

Pražské pivnice se bojí

Nastoleného trendu se obávají malé pražské hospody, ke kterým pivo a cigareta zkrátka patří. Jednou z nich je také Karlínská pivnice. „Jsme pivnice, je to o pivečku, přičemž 90 procent naší klientely tady kouří,“ uvádí manažer podniku Tomáš Graf. Pokud štamgasti přijdou o možnost v pivnici kouřit, většinu z nich to podle něj odradí.

Obecné řešení, že si lidé dojdou zakouřit před restaurační zařízení, v případě Karlínské pivnice neplatí. Na místě totiž nepanují dobré sousedské vztahy. Pokud by se hosté zdržovali před dveřmi, počet stížností by se podle Tomáše Grafa výrazně zvýšil.

Protikuřácký zákon budou poslanci projednávat příští týden. Konečná podoba omezení, která ve skutečnosti budou v restauracích na území republiky platit, ještě není zcela ujasněná.