„V posledních měsících evidujeme poměrně negativní ohlasy občanů na vzrůstající počet znečištění chodníků a stromových rabátek nedopalky cigaret, a to zejména před restauračními zařízeními,“ uvádí ve své výzvě úřad Prahy 6.

Radnice si dle svého vyjádření uvědomuje, že za každý odhozený cigaretový nedopalek je na základě vyhlášky zodpovědný samotný původce tohoto nepořádku. Nicméně vzhledem k tomu, že k tomuto jevu nejčastěji dochází právě před místními hospodami, rozhodla se městská část apelovat právě na ně.

„Rádi bychom všechny touto cestou požádali o pomoc spočívající v instalaci popelníků před těmito provozovnami,“ vyzývá městská část. „Dobře víme, že řada z Vás již podobné opatření učinila, zejména před restauracemi, které jsou už řadu měsíců nekuřácké, ale i před těmi, kterým záleží nejen na interiéru restaurace, ale i na jejím okolí,“ dodává místní úřad.

Radnice Prahy 6 nemá dle svých slov možnost umístit odpadkové koše před každou hospodu v lokalitě. Úřad dále upozorňuje, že s ohledem na kolemjdoucí a zejména nevidomé obyvatele metropole by měli provozovatelé restaurací zvolit vhodné umístění a rozměry popelníku pro své hosty.

Parky zdobí krabice od vín

Krom cigaretových nedopalků se Praha 6 potýká také s dalšími nežádoucími odpadky, které jsou jen tak pohozené kolem.

„Inspektoři odboru dopravy a životního prostředí denně zaznamenávají vedle běžných odpadků i větší množství krabicových vín na veřejných prostranstvích, a to zejména po osobách „bez přístřeší“ a rovněž v okolí „večerek“ a jiných nonstop obchodů,“ uvádí vedoucí oddělení komunikace a vnějších vztahů úřadu Libuše Stoklásková.

Nejproblematičtějšími místy v tomto ohledu je podle Stokláskové v městské části park Charlotty Masarykové, náměstí Interbrigády, Bělohorská ulice, dále se obaly od alkoholu povalují v parku Parléřova, Malovka a v okolí tunelu Malovanka. „Prakticky ve všech parcích lze zejména v ranních hodinách nalézt i prázdné lahve od alkoholu,“ dodává Libuše Stoklásková.

Pozitivní informaci naštěstí radnice hlásí alespoň z hlediska problematiky pohozených injekčních stříkaček. S těmi se podle Stokláskové v poslední době městská část setkává jen zřídka. V případě nálezu takové předměty okamžitě likviduje městská policie pomocí speciálního boxu.

Úřad s odpadem bojuje dlouhodobě

Nejen cigaretové nedopalky jsou trnem v oku úřadu Prahy 6. Radnice nad rámec svých povinností zajišťuje pravidelný úklid chodníků, v centru Bubenče, Dejvic a Břevnova pak ve vyšší četnosti. Zhruba 1200 odpadkových košů nechává městská část vyprazdňovat denně, v těch nejvytíženějších lokalitách pak dokonce odpadky mizí dvakrát za den.

Péče v podobě úklidu vyjde radnici ročně na 9,5 milionu korun. „Úklid v nejvytíženějších lokalitách je prováděn ve vyšší četnosti i s ohledem na nejen větší výskyt osob, ale i právě restauračních zařízení, větší kumulace psů bez možnosti jejich venčení v travnatých pásech, zvýšený počet obchodů a podobně,“ informovala redakci Blesk.cz Libuše Stoklásková.