Dlouhá léta zanedbávané sídliště na Černém Mostě v okolí ulice Vybíralova projde celkovou revitalizací. Nový návrh počítá s mnoha změnami. Cílem je zlepšit bezpečnost a čistotu prostředí a nabídnout lepší správu a zajímavé aktivity dětem, dospělým i seniorům. Návrh také řeší špatnou situaci s parkováním aut.

„Oživení vnitrobloku na Černém Mostě je zase o krok blíž a první úpravy by se mohly začít realizovat už příští rok. Je tu hodně pozapomenutých ploch, které čekají na novou náplň. Někde tak může vzniknout venkovní posilovna, jinde pingpongový stůl, lavička nebo záhonek,“ řekl pro Blesk.cz Marek Vácha z Institutu plánování a rozvoje. 

Parkování a větší čistota

Komplikovanou situaci s parkováním, zvláště v ranních špičkách, by mělo vyřešit návštěvnické parkování před školkami, kde mají rodiče problém najít místo, když vyprovázejí své děti. To by následně umožnilo uvolnit parkující auta z křižovatek nebo chodníků, kde překážejí chodcům.

Obyvatelé si dnes také často stěžují na odpadky na ulicích, které létají z nechráněných popelnic. Ty by se tak podle návrhu mohly schovat do uzamykatelných kójí.

Dalším problémem, se kterým se sídliště potýká, je dešťová voda. Jeden z paneláků totiž funguje jako přehrada a za dešťů v okolí domu vzniká doslova jezero. Institut plánování a rozvoje chce navrhnout opatření, aby na okolních hřištích mohly vzniknout vodní atrakce, které by vodu zužitkovaly. Vodu by navíc škola mohla využít k zalévání svých pozemků nebo ke vzdělávacím aktivitám.

Fotogalerie
8 fotografií