„Kontaktoval jsem magistrát, městskou část i Technickou správu komunikací, ale z jejich strany jsem žádný zájem nezaznamenal, během příštího týdne bych chtěl odevzdat petici, tak se o to snad někdo začne zajímat,“ řekl pro Blesk.cz k věci autor petice Aleš Miklík.

Kvůli zvýšené stavební činnosti v ulicích Geologická a Devonská musí lidé povětšinou chodit po silnici, kde ale jezdí množství nákladních aut nebo bagrů. Autobusová zastávka, jediné spojení městské hromadné dopravy v ulici, byla navíc přesunuta před výjezd stavebních strojů jen pár metrů od nájezdu na Barrandovskou. 

Video
Video se připravuje ...

V ulici Devonské se staví už několik let. Tadeáš Provazník

Chybí nám zeleň, říká autor petice

Obyvatelům vše výše zmíněné tolik nevadí. „S tím se dá počítat, je to prostě stavba a do roka to zase bude v pořádku, spíše nás trápí jiné věci,“ uvedl Miklík. Těmi je například zeleň. Ačkoli se zdá, že blízký les a zahrádkářská kolonie nabízí dostatek prostoru, lidé si musí dát pozor, kam chodí. V blízkých lesích totiž žije množství bezdomovců.

Další věcí je ale zeleň tam, kde by neměla být. Prorůstá chodníky, kterých už je tak v místě málo, a když na nějaký narazíte, jdete spíše malou džunglí. Ale pořád lepší než velká džungle, která je na pozemcích mezi domy, o kterou se městská část nestará.

A co děti? ...

A to není zdaleka vše. Chybí zde jakékoli vyžití pro malé děti. V blízkosti je pouze zanedbané hřiště s jediným pískovištěm a rozbitými lavičkami. Pokud se tedy pomine to kovové velikosti pět na pět metrů mezi domy. Měl by zde sice vzniknout park, na který už se vypracovala studie za 2 miliony, nicméně magistrát podle místních nic nepotvrdil, a tak mohou jen hádat, jestli zde něco vznikne.

A maminky s kočárky?

To, že v Devonské ulici chodí většina lidí, včetně maminek s kočárky, po silnici, je částečně dáno stavbou. Z větší části ale právě chybějícími chodníky. Většina z nich navíc není bezbariérová. Někde chodci musí po silnici, jelikož nemají jinou možnost. A v jednom případě musí obcházet celou čtvrť, jelikož cesta vede přímo do plotu a jejím nevyužíváním je prorostlá zelení.

Autor: 

Posledním velkým problémem je podchod, který spojuje zastávku Geologická se sídlištěm. Upravené schody pro sjezd kočárků mají jen jednu vadu. Kočárky se na ně ale nevejdou. Maminky je tak musí po schodech snášet. To samé platí pro lidi na invalidních vozíčkách. V noci zde navíc přebývají bezdomovci, a ženy tak raději volí riskantní přebíhání čtyřproudé silnice, než aby riskovaly o samotě průchod temným posprejovaným podchodem.

A ačkoliv se to týká v zásadě jediné ulice, podepsalo se pod ni více jak 650 lidí.

Máte také problémy s okolím vašeho bydliště. Napiště nám na tip@blesk.cz.

Podívejte se na galerii:

Fotogalerie
22 fotografií