Maminky s kočárky, senioři nebo zdravotně postižení narážejí při cestování městem na spoustu bariér. Od čtvrtka jim ale s 297 objekty pomáhá nová mapa. Míst na ní bude přibývat.

„Vytvoření mapy vnímám jako splátku dluhu Prahy vůči hendikepovaným, ale i rodinám s kočárky,“ řekla Blesku pražská radní Irena Ropková. „V Praze je stále hodně objektů, které nejsou bezbariérově přístupné a prostřednictvím této mapy poskytneme Pražanům kvalitní informační servis,“ dodala Ropková. Snadno použitelná mapa je umístěna na webu magistrátu, odkaz na ni je umístěn na hlavní straně.

Jak mapa přístupnosti funguje?

Po rozkliknutí si uživatel v legendě vybere, který objekt ho zajímá, případně jestli chce rovnou vidět pouze přístupné objekty. Mapu lze také změnit ze základní na leteckou. Po jejím přiblížení pak stačí kliknout na ikonu vyznačeného místa pro podrobnější informace. Ty obsahují další piktogramy se symboly přístupnosti, podrobný popis cesty k bezbariérovému vstupu a fotogalerii, kde je vstup zobrazen.

2751585:full:true:true

Fotografie například ukazují nájezdové rampy, u WC i interiér pro snadnější orientaci. U parků pak přehledný nákres, kterým vstupům se raději vyhnout. „Do budoucna bude umět i plánování bezbariérové trasy na základě zadání startu a cíle,“ řekl Blesku autor nápadu a předseda magistrátního Výboru pro výchovu a vzdělávání Patrik Nacher.

Do projektu se loni zapojilo 15 městských částí, letos už 24

„Věřím, že postupně zmapujeme celou Prahu,“ uvedla Ropková. Magistrát se nebrání ani tipům od občanů, která místa je zajímají. „Mapování probíhá podle dané metodiky, kterou provádí Pražská organizace vozíčkářů, aby systém byl jednotný.“ V metodice je pečlivě zpracováno co a jak se má měřit, aby výsledek odpovídal potřebám těch, pro které je mapa určena.

„Do budoucna plánujeme zmapování přístupnosti autobusových zastávek, ale třeba i soukromých objektů, tedy bank, lékáren a podobně,“ prozradila Ropková. Webová aplikace bude fungovat i na chytrých zařízeních, varianta pro telefony a tablety se však také připravuje. „Co se týká i cizojazyčných verzí, také na nich budeme pracovat,“ doplnil Nacher.

Prahou to nekončí

Autoři mapy přístupnosti vytvořili i ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) metodiku tak, aby i při plánovaném rozšíření pro celou republiku splňovala mapa stejné nároky a stejně se ovládala i v jiných městech. „Na různých místech Německa nebo Slovenska vypadají obdobné mapy jinak. My jsme chtěli, aby Praha měla svůj systém, který je ale použit i po celé republice,“ vysvětluje Marie Málková z Pražské organizace vozíčkářů.

Mapování míst probíhá tři a více dnů. Nejprve je třeba domluvit přístup na místo, kam přijde odborník. Další den (ale i více, podle velikosti a složitosti řešení prostoru) probíhá měření, focení a mapování. V následujících dnech pak probíhá zpracování údajů a ukládání do systému. „Je samozřejmě rozdíl mezi mapováním lékárny a objektu jakým je Staroměstská radnice,“ doplňuje Málková.

Mapu přístupnosti najdete zde.