Dopravní situace v Praze se po otevření Blanky zlepšila. Stále je však povrchová doprava přetížena a okrajové části Prahy jsou navíc kvůli chybějícímu úseku Pražského okruhu nebezpečné pro občany nejen ze zdravotního hlediska, ale také kvůli nákladní dopravě, která musí projíždět skrz městské části jako Spořilov.

Nečinnost vlády přestala bavit i primátorku Prahy Adrianu Krnáčovou, která se v chatu Blesku nedržela zpátky a řekla otevřeně, co si myslí. „Dnes jsme se dozvěděli, že by část okruhu známá pod názvem 511, měla být vyjmuta z balíku staveb, které by vláda měla projednávat zrychleně. Proti tomu jsme dnes (ve čtvrtek) na mimořádné radě města schválili stanovisko, že s tím zásadně nesouhlasíme.“

A ihned dodala, co bude v následujících dnech následovat. „Písemně se obrátíme na vládu, aby konečně dostavila okruh kolem Prahy. Kdyby to bylo na Praze, jakože není, tak by to bylo dávno hotovo. Je to bohužel státní stavba.“

Její slova podpořil i náměstek pro dopravu Petr Dolínek. „Praha dělá všechno pro to, aby se začalo stavět, ale je to stavba státní, takže hlavní slovo mají ministerstva životního prostředí a dopravy. S paní primátorkou požádáme, abychom se příští týden mohli zúčastnit jednání vlády o tomto bodu. Pár chybějících podpisů a neochota dohodnout s Evropskou unií kompromis nesmí tuto stavbu ohrozit,“ napsal Dolínek, který sdílí naštvání primátorky.

Vyženeme kamiony a dostavíme okruh

Přitom má dokončení okruhu podporu i starostů. „Všech 16 starostů dotčených obcí deklarovalo, že stavbu podporují. Nerozumím tomu, proč do této doby nevydala příslušná ministerstva životního prostředí a dopravy potřebná rozhodnutí,“ komentuje situaci Petr Dolínek.

Zatím tedy není jisté, jak jednání dopadne. „Budu taky jednat se všemi starosty dotčených obcí, mnoho jich stavbu podporuje. Jdu na jednání se starostou Prahy 4 Petrem Štěpánkem (SZ), aby pro blaho občanů Spořilova neobstruovali, ale spíše pomohli. A budu volat a psát do Bruselu. Stavba 511 (část úseku, kde chybí Pražský okruh, pozn. redakce) musí být prioritou všech lidí se zdravým rozumem,“ slibuje Pražanům Dolínek.

Do čtrnácti dnů tak plánuje Magistrát hlavního města Prahy začít alespoň s částečným řešením. Zakázat vjezd pro kamiony delší než 12 metrů. A to právě v souvislosti s vyřazením dostavby Pražského okruhu mezi dálnicí D1 a Běchovicemi. V chatu Blesku Krnáčová řešila i další potíže s dopravou se samotnými rezidenty.

Vyjádřila se například i k prodloužení metra o jednu hodinu po půlnoci. „Nevylučuji, že bychom o tom mohli jednat, hlavně v letních měsících, kdy je metro v noci více vytížené vzhledem k živému nočnímu životu Prahy a zvýšenému počtu turistů v letních měsících,“ myslí si Krnáčová. Více o plánech primátorky a změnách nejen v pražské dopravě se můžete dočíst zde.

Fotogalerie
6 fotografií