Až neuvěřitelnou událost si prožili obyvatelé Šimůnkovy ulice. K jejich domům dorazila úřednice z Odboru životního prostředí městské části Prahy 8, která přišla zkontrolovat květinové záhony. Ty si lidé pro radost před domy na vlastní náklady vytvořili. Úřednici však praskly nervy a na místě předvedla šílenou scénu.

„Slyším dole někoho křičet a koukám, že nám někdo řeže květiny, tak jsem šel dolů a zjistil jsem, že je tu úřednice z radnice se zahradníkem a nadává lidem, že si tady nemají co sázet květiny, že jim nic takového nepovolila,“ začíná vyprávět Miloš Nevřala, jeden z obyval Šimůnkovy ulice.

To ale netušil, jakou odezvu budou jeho slova mít. „Na můj dotaz, co to dělá, mi sdělila, že je z Odboru životního prostředí Prahy 8, a že to všechno musí pryč, údajně kvůli tomu, že na vytvoření záhonů s květinami nedala žádný pokyn,“ pokračuje místní obyvatel.

Místo, kde začala s trháním květin. Dokonce prý řekla seniorům, ať si sází kytky na své hroby.
Autor: Tadeáš Provazník

To ale nebylo zdaleka všechno, úřednice se rozjela ještě více, až místní děsila. „Když jsem se snažil argumentovat, spustila na mě, že má určitě vyšší vzdělání než já, a tudíž já jí nemám co povídat. S takovou úřednickou arogancí jsem se snad ještě nesetkal, a to ani v dobách minulých. Obyvatelé našeho domu si tyto prostory nikterak nepřivlastňují, jen za své peníze chtějí trošku zvelebit okolí domu,“ sděluje dále Blesku Nevřala.

Hyenismus a slzy

Tímto ale úřednice zdaleka neskončila. „Bydlí tady hodně seniorů, prostě je to jejich zábava, a tak se tu starají o okolí, uklízejí a máme tu aspoň něco hezkého, co kvete. Pak ale na tyhle lidi začala řvát, ať si sází tyhle kytky na své hroby. Jednu paní od protějšího domu, která tam má roky skalku, dokonce rozbrečela,“ povídá dále Nevřala.

Jen těžko se dá takové chování pochopit zvláště v souvislosti s tím, aby starším lidem úřednice říkala, ať si sází květiny na hřbitově. „To je taková neúcta k té práci lidí. Podívejte se jen naproti, ty trávníky jsou v majetku města, které trávu akorát poseká, ale už jí neodveze. Pak na to naprší, uschne to a smrdí to tu lidem do oken. My jsme se pouze chtěli starat o veřejný prostor a místo ocenění na nás jen řvou,“ říká rezident.

Chyba úřednice

Miloše Nevřalu chování úřednice nezahnalo do kouta a ve středu se vydal na úřad za vedoucím Odboru životního prostředí Romanem Březinou. Ten ovšem podle slov Nevřaly reagoval úplně opačně. „Ten vůbec nechápal, co se stalo, při schůzce mi dokonce nabízel, že pokud v tom chceme pokračovat, můžeme si i zažádat o grant, že to uvítá,“ sděluje dále Blesku. Zřejmě to tak byl pouze výstřelek jedné horlivé úřednice z Prahy 8, který však v obyvatelích zanechal pachuť »buzerace« za každý dobrý skutek, který se snaží pro místo, kam se denně vrací, udělat.

Redaktor Blesku se pokoušel do kanceláře „šílené” úřednice v úřední době několikrát volat, avšak na zvonění nikdo neodpovídal. Zareagovala pouze tisková mluvčí Anna Patočková, která Blesk.cz sdělila: „S referentkou Odboru životního prostředí bude vedeno kázeňské řízení.“ 

„Pan Březina mi říkal, že z toho určitě vyvodí důsledky. Mě to jen prostě celé mrzí. Hlavně nechápu, že obchází dům od domu a má sílu se hádat s lidmi, kteří se akorát snaží dělat něco dobrého,“ dodává na závěr. Blesk bude o případu i nadále informovat.

Stalo se něco podobného i u vás? Dejte nám vědět na tip@blesk.cz a pomůžeme i vám. 

Fotogalerie
15 fotografií