Kromě rekonstrukce domu čekají úpravy také jedinečnou zahradu, která se rozprostírá kolem vily bratří Čapků. „Máme původní objednávkové listy na rostliny, které jsou podepsané samotným Karlem Čapkem,“ řekl pro Blesk.cz radní městské části Prahy 10 Bohumil Zoufalík (NPP10-HPLD).

Vysadit by se tak měly původní rostliny, které by radnice pro zahradu chtěla získat z Průhonického parku, kde se vyskytují rostliny stejného genofondu.

„Zahrada by se nijak zásadně pro laika měnit neměla. Dřeviny, které jsou dnes k vidění v zahradě, jsou původní a dělají tak této zahradě dobrou kostru. Všechny důležité dobové prvky, které se v zahradách používaly dříve, jsou dokonce zachovány,“ uvedla zahradní architektka Štěpánka Šmídová. Do zahrady by se ale v budoucnu měla navrátit především pestrost rostlin ve skalce. Ta totiž v minulosti byla mnohem rozmanitější, než je tomu dnes, květiny v ní byly barevnou přehlídkou pro oči návštěvníků.

Nejprve je v plánu zrekonstruovat dům a poté přijde na řadu i zahrada, začít by se mohlo do konce roku 2016.
Autor: Zuzana Kábelová

Rekonstrukce domu půjde »ruku v ruce« s rekonstrukcí zahrady

Rekonstrukce zahrady tak bude úzce navazovat na rekonstrukci domu. „Jakmile budeme finalizovat práce na domě, začneme s rekonstrukcí zahrady. Samozřejmě vše bude muset probíhat šetrně, budou se muset demontovat některé prvky, aby nedošlo k jejich poničení,“ dodal Zoufalík. Než se začne se samotnou rekonstrukcí objektu, bude potřeba zahradu nejdříve ošetřit, poté přijde na řadu rekonstrukce vily a nakonec se architekti vrátí zpátky na zahradu. „V první etapě, která proběhne ještě letos, by se mělo provést čištění zahrady. Dále by měla přijít na řadu samotná rekonstrukce domu a teprve poté přijde na řadu hlavní fáze rekonstrukce zahrady, kdy se budou mimo jiné repasovat i kamenné prvky,“ dodala Šmídová.

Nejprve je v plánu zrekonstruovat dům a poté přijde na řadu i zahrada, začít by se mohlo do konce roku 2016.
Autor: Zuzana Kábelová

S rekonstrukcí se začne nejdříve na konci roku. Na řadě je projektová dokumentace

V letošním roce radnici Prahy 10 čeká nejprve vytvoření projektové dokumentace pro dům i zahradu, přičemž v plánu je, aby se rekonstrukce vešla do 40 milionů korun. Vzhledem k tomu, že by projektová dokumentace měla být hotová nejdříve na podzim, s prvními pracemi se podle všeho začne na přelomu roku 2016/2017. „Do podzimu nás čeká přesunutí veškerého inventáře a vyklizení budovy, což bude poměrně náročná práce, a to nejen finančně, ale i odborně. Jsme proto vděčni Ministerstvu kultury, že nám s tímto krokem pomůže,“ uvedl Zoufalík.

Objednávkové listy podepsané Karlem Čapkem
Autor: Zuzana Kábelová

V roce 2018 by se mohlo Pražanům otevřít nové muzeum. Zdokumentuje život Karla Čapka

Za dva roky by v Čapkově vile mělo vzniknout muzeum, které bude sloužit široké veřejnosti, a to nejen odborné, ale hlavně laické. Měla by to být citlivě opečovávaná nemovitost, kam by na prohlídky chodily menší skupinky po 8 lidech. „Nechceme z toho udělat druhý Karlštejn. Chceme zachovat dílo, myšlenky a vše, co dnes pro nás znamená Karel Čapek,“ dodal Zoufalík. Muzeum by tak v budoucnu mělo lidem přiblížit život Karla Čapka.

Spisovatelova vila, kterou postavil architekt Ladislav Machoň v takzvaném národním slohu, vznikla v letech 1923 až 1924. Dům skrýval dvě vily s totožnými, zrcadlově otočenými dispozicemi a o zahradu se starali oba bratři Karel i Josef Čapkovi. Spisovatel Karel Čapek obýval se svou rodinou pravou část vily a levá část připadla jeho bratru Josefovi, který si v podkroví dokonce zřídil malířský ateliér.

Kdo by Josef Čapek?

Josef Čapek se narodil 28. března 1887 v Hronově. Byl to malíř, grafik, dramatik, prozaik a autor próz pro děti, žurnalista, výtvarný teoretik a kritik. 

Kdo byl Karel Čapek?

Karel Čapek se narodil 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích. Byl žurnalistou, prozaikem, dramatikem, překladatelem a kritikem, autorem knih pro děti.