Mezi vzácnými dochovanými předměty je například i sádrová posmrtná maska, která je jedinečná tím, že ji Čapkův přítel sejmul pouhou hodinu po jeho smrti. Z dalších předmětů, které návštěvníci budoucího muzea uvidí, jsou vějíře známé herečky Olgy Scheinpflugové, korespondence či kufřík s líčidly. Součástí dochovaných věcí je i kalamář, dárek od rodičů tehdy teprve pětiletému Karlu Čapkovi.

Část památkově chráněného domu na Vinohradech koupila Praha 10 před třemi lety od potomků spisovatelovy manželky Olgy Scheinpflugové. „V jejích útrobách radnice Prahy 10 hodlá zřídit Čapkovo malé domácí muzeum, které by první návštěvníky mělo přivítat na podzim 2018, kdy uplyne 80 let od umělcova úmrtí,“ uvedl Novák.

Z Čapkovy vily se už brzy vzácné exponáty přesunou do depozitáře Národního muzea.
Autor: MČ Praha 10

Minulý týden se na radnici otevíraly obálky shromážděné ve výběrovém řízení na projektovou dokumentaci na rekonstrukci. Tu by vítěz měl mít hotovou do konce letošního roku. S rekonstrukcí budovy a přilehlé zahrady, která by je měla vrátit do stavu z roku 1930, by se tak mohlo začít začátkem příštího roku.

S chystanou rekonstrukcí vily Karla Čapka pomohou Praze 10 jak odborníci z Památníku národního písemnictví, tak z ministerstva kultury. Věci, které ve vile po bratrech Čapkových zůstaly, budou během rekonstrukce uskladněny v Praze, ale i v Litoměřicích.

Z Čapkovy vily se už brzy vzácné exponáty přesunou do depozitáře Národního muzea.
Autor: MČ Praha 10

„Mám z toho velkou radost, protože jsme ukončili velkou etapu, kdy probíhaly přípravné práce, a nyní můžeme postoupit dále,“ uvedl starosta Prahy 10 Vladimír Novák.