Ačkoli se zdá být situace Kliniky beznadějná, podle členů kolektivu má sobotní akce stále význam. „To, co se Klinice povedlo, je jen právě díky široké podpoře obyčejných lidí. Demonstrace je pro nás jednou z forem, jak tuto podporu projevit a ukázat,” vysvětluje důvody pořádání demonstrace člen kolektivu Jakub Ort. 

Přestože není jisté, zdali se podaří současné místo, kde Klinika sídlí, udržet, budoucnost celého projektu ještě není ztracená. „Snažíme se zvažovat i další alternativní plány, do kterých patří i možné přesunutí Kliniky. Ale přistoupit na tuhle alternativu je zatím ještě předčasné,” uvedl pro Blesk Jakub Ort.


V současnosti je pro členy komunitního centra nejdůležitější vynaložit veškerou svou energii jedním směrem, k zachování místa, a udělat všechno pro to, aby původní Klinika dýchala dál.

„Všichni stále doufáme, že tomu bude stejně tak jako v minulosti mnohokrát, kdy se podařilo zažehnat vážnou situaci a Kliniku díky tomu udržet,“ dodávají  zástupci Kliniky. Podle nich je nesmysl vyklízet fungující centrum sžité se svým okolím jen kvůli byrokratické formalitě, která je závislá na politické vůli.

Mezitím ale radnice zveřejnila, že si na autonomní sociální centrum stěžovalo asi 60 občanů kvůli hluku a ohňům. Právě na základě této stížnosti stavební úřad Prahy 3 upozornil správce budovy, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, že je budova využívaná v rozporu s původní kolaudací. Majetkový úřad nyní trvá na tom, že si objekt bývalé polikliniky převezme zpět.

S tím se ale aktivisté nechtějí smířit a vyzývají příznivce k podpoře. Demonstranti se sejdou v sobotu 27. února 2016 ve dvě hodiny odpoledne na zahradě Kliniky, odkud vyjde průvod.

Fotogalerie
21 fotografií