Pro Kliniku je to další rána. Před dvěma týdny na ni maskovaní agresoři zaútočili kameny a světlicemi. Odneslo to mimo jiné několik oken a také muž, který dostal kamenem přímo do obličeje.

Z útoku se Klinika vzpamatovala, následky uklidila poměrně rychle a začala opět okamžitě fungovat. Tomu, že bude muset objekt vyklidit, ale pravděpodobně nezabrání.

Majetkový úřad nyní nemovitost „urychleně“ nabídne jiné státní instituci, a pokud žádná neprojeví zájem, vyhlásí výběrové řízení na prodej objektu. O budovu měla původně zájem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), její mluvčí Radka Sandorová ale nyní uvedla, že inspekce od záměru upustila.

Prodloužení výpůjčky by bylo v rozporu s právním řádem a bylo by sankčně postižitelné, uvedl majetkový úřad. Až letos mu stavební úřad Prahy 3 sdělil, že současný způsob užívání objektu je protiprávní.

Majetkový úřad se snažil projednat se stavebním úřadem možnost dalšího setrvání iniciativy Klinika v objektu na omezenou dobu, avšak bez úspěchu. Jakékoli další užívání objektu v Jeseniově ulici by mohlo snížit hodnotu pro budoucí zájemce, a tím i porušit zákon o majetku státu ze strany ÚZSVM.

Klinika: Na objektu nám záleží

Členové Kliniky zatím nevědí, co budou dělat dál. „Je to pro nás nová informace, musíme se sejít jako kolektiv, situaci prodiskutovat a uvidíme. Zatím k tomu víc neřekneme,“ sdělila Blesk.cz Martina Malinová.

Po žádném dalším objektu se zatím nerozhlíželi, a to i přesto, že o blížícím se konci výpůjčky objektu věděli. Zřejmě ale doufali, že půjde prodloužit. „Pro nás je tento barák vyhovující a hlavně jsme do něj už vložili rok své práce, opravili ho a záleží nám na něm,“ dodala.

Státem vlastněný opuštěný objekt, který obývali bezdomovci, squatteři obsadili v prosinci 2014, uklidili jej a několik dní v něm provozovali sociální centrum. Poté je vyvedla policie. Na podporu iniciativy se opakovaně sešly stovky lidí. Správcovský úřad pak s povolením vlády budovu nabídl aktivistům k bezplatné výpůjčce.

Podívejte se, jak Klinika vypadala po nedávném útoku:

Fotogalerie
16 fotografií