To, že nosíte dioptrické brýle s tlustými obroučkami, homeless čepici na hlavě a šílené variace oblečení, z vás hipstera neudělá. Lehce se tak stanete jen dalším Pražákem, který bude lidem pro smích. Pokud je vaší snahou stát se hipsterem, nikdy se jím nestanete, naopak se budete od smýšlení tohoto životního stylu vzdalovat.

Jednalo se o muže, který se bouří proti běžné konzumní společnosti, která žije v jistotě otroctví. Takový člověk miluje svobodu a život, popsal jeden z aktivistů představitele tzv. beatnické společnosti, který by se dal považovat za dnešního hipstera.

Beatníci byli vzdělanci, kteří dobrovolně odmítli kariéru úspěšných mladých mužů a přijali chudobnější život jen proto, aby mohli být sami sebou a žít tak svůj život. Ne život, který by jim nalinkoval někdo jiný. Rádi šokovali společnost svým životním přístupem a morálkou. Nejednali podle toho, co se sluší.

Vyrostl jsem na Ginsbergovi, Burroughsovi a Kerouacovi. Proto nemám rád dnešní hipstery. Nebo spíš komunitu lidí, která se za ně pokládá, protože netuší, že se nejedná o styl oblékání, ale přemýšlení, vypráví svůj pohled na současné pražské hipstery student Karlovy univerzity Michal, kterého byste na první pohled za hipstera neoznačili. Nekroutí si knír voskem, nenosí dřevěné brýle, ani nemá na sobě oblečení, které je veřejností pokládané za hipsterské. Přesto se na první pohled odlišuje – svým zjevem i svými názory a přístupem k životu.

Vypadáte nebo máte snahu vypadat jako lidé, kteří jsou časopisy označováni za hipstery? Pokud ano, jste jen pouhými pozéry. Snažíte se jen stylizovat a kopírovat někoho jiného. Netušíte, kdo takový hipster je,“ nezakrývá Michal své pohrdání dnešní mladou společností. Nejde o to, co máte na sobě, ale jaký máte přístup k životu. Snažíte se žít podle svých ideálů, ne těch, které jsou vám předkládány. Pokud se toužíte dozvědět, kdo takový hipster je, podívejte se na film Kvílení,“ říká Michal Scheuer.


10 znaků, podle kterých se pozná hipster


1. Nelíbí se vám přístup střední vrstvy, která má stálou práci jen pro pocit jistoty a ne proto, že by ji to těšilo.


2. Označili byste běžnou práci pět dní v týdnu někde v kanceláři jako novodobé otročení.


3. Jste sami sebou i za cenu toho, že se vaše názory nebudou zamlouvat druhým.


4. Oblékáte se podle toho, abyste vyjádřili svou osobnost.


5. Nelíbí se vám konzumní společnost.


6. Jste umělecky založení a tvoříte svou práci na základě vlastních pocitů a dojmů.


7. Nepřijali byste práci nebo zakázku, která se neshoduje s vašimi ideály, i kdyby vám bylo nabízeno vysoké ohodnocení.


8. Jsou pro vás důležitější vaše ideály než peníze.


9. Zajímáte se o umění a kulturu bez ohledu na to, jaké jsou právě uváděny trendy.


10. Podporujete malé výrobce a řemeslníky a nakupování v obchodních centrech je vám cizí.