Výzva se objevila na 80 tramvajových zastávkách koncem ledna. „Je nezbytné, aby se do plánování změn zapojili i cestující, kteří tramvajemi jezdí, systém musí vyhovovat hlavně jim,“ řekl náměstek primátorky a radní hlavního města Prahy pro oblast dopravy Petr Dolínek.

Nejvíce lidí prý zareagovalo z okolí Polikliniky Vysočany. Tam se cestujících anketní otázka ptala, zda postrádají provoz druhé tramvajové linky, a lidé jednoznačně odpověděli, že ano. „Hodně návrhů chodí ze Spořilova, tady se lidé vyjadřují, zda je pro ně důležitější přímé spojení k Muzeu, nebo Karlovu náměstí. Třetí je na pomyslném žebříčku nejčastějších reakcí oblast Bělehradské ulice, kde lidé poptávají přímé spojení mezi zastávkami I. P. Pavlova a Nádraží Vršovice,“ uvedl Martin Šubrt, zástupce ředitele ROPID pro dopravu. Podle něj z těchto tří oblastí pochází na 30 % všech podnětů.

Někteří lidé zasílají více než jeden podnět a najdou se i takoví cestující, kteří by nejraději změnili úplně všechno. „Řada lidí se rozepsala o tramvajové dopravě šířeji, někteří cestující nám poslali i vlastní kompletní návrhy, jak by tramvajová síť měla vypadat,“ řekl Šubrt. Přestože se anketní otázky objevují pouze na tramvajových zastávkách, lidé se vyjadřují i k autobusovým linkám. „I ty pečlivě procházíme a zpracováváme. Prosby o zkrácení intervalů jsou časté,“ řekl Šubrt.

Velkou účast cestujících si chválí náměstek primátorky Petr Dolínek. Ten chce anketu rozšířit i mezi samotné tramvajáky. „Mne zároveň zajímají i názory řidičů tramvají, proto jsem zadal ROPID, ať udělají průzkum i mezi nimi. Jezdí na trasách denně, takže jsem si jist, že přinesou velmi zajímavý pohled na věc,“ uvedl na Facebooku.

Anketa, ve které se přímo na tramvajových zastávkách ptáme cestujících na jejich názor na připravované změny, funguje...

Posted by Petr Dolínek on Friday, February 12, 2016

Lidé mohou stále zasílat své podněty až do 25. února buď e-mailem, nebo poštou. ROPID slibuje, že návrhy na změny bude diskutovat i s městskými částmi a v létě by měl být spuštěn systém, na kterém bude panovat shoda.