Pro amatérské i profesionální zpěváky začal velký den již v deset hodin dopoledne. Podle produkční Hany Blažkové ze spolku Hlasohled, který akci pořádá, se museli účastníci pořádně připravit: „Nejdříve se rozehřívají, poznávají se, protože se vidí poprvé. Většinou jsou to poloprofesionálové, zpívají ve sboru nebo nezpívali nikdy nikde a chtějí to zkusit. Pro ně je to dobrodružství,“ prozrazuje Hana Blažková.

Samotná příprava se liší podle profíka, který ji vede. Podle Blažkové lekce vedené jedním z nejlepších beatboxerů Evropy Endruem byly hodně o rytmu. „U Vladivojny La Chia všichni ví, že to bude dobrodružství a že neví, jak to dopadne,“ říká Blažková, co lákalo zájemce do jejího kurzu. A výsledek? Na Jungmannově náměstí to vypadalo jako v zoo. Tak se doslova jmenovala jedna z připravených písní, kdy zpěváci vyluzovali velmi věrné zvuky opic, slepic, ovcí, psů, koček a mnoha dalších zvířat. A jak to viděli lidé uvnitř zpěvomatu?

Harmonie a zvěř

Kolem lidí, kteří seděli uvnitř kruhu, tedy uvnitř zpěvomatu, kroužili zpěváci imitující zvířata. Jindy zase kolem usazených posluchačů zpěváci vytvářeli krásné harmonie vesmíru, až naskakovala husí kůže. K vyzkoušení byly zpěvomaty na Jungmannově náměstí v Praze 1, u Tylových trhů a na náměstí Míru v Praze 2, u OC Nový Smíchov v Praze 5, u zastávky Hradčanská v Praze 6, na Strossmayerově náměstí v Praze 7. A jak se zpěvomaty líbily divákům?

„Je to hezký a procítěný. Dovnitř jsme si sednout nechtěli, slyšeli jsme to zvenku dobře,“ komentovali vystoupení na náměstí Míru Patrik a Markéta. Michaela (39), kteří zamířili ke zpěvomatu na „míráku“ hlavně kvůli babičce: „Přišli jsme ji navštívit, ona tam vystupuje. Babička ráda zpívá a myslím si, že je to dobrý,“ pochválila snahu babičky.

Poslechněte si, jak se dnes ozývalo centrum Prahy:

Video
Video se připravuje ...

V centru Prahy si zájemci mohli sednout do živého zpěvomatu. Jiří Marek

Dovnitř kruhu se posadila také Veronika (25) a byl to pro ni velký zážitek: „Bylo to super. Zažila jsem to poprvé. Je bezva, jak jsou kolem lidé a zvuk přichází ze všech stran. Hrozně jsem si užívala pohled na ten kostel,“ komentovala svůj zážitek. 

Fotogalerie
20 fotografií