Jakmile vystoupáte až do nejvyššího patra Malostranské besedy, interiéry vás zanesou do doby minulé. V potemnělých prostorách se octnete ve světě Leonarda da Vinciho. Nenechte se ale zmást vrzající dřevěnou podlahou a starými trámy. Hned před sebou spatříte na velkém plátně obraz Mona Lisy. Jenže ne jen tak ledajaký, ale vyšperkovaný tak, že se ani nepodobá originálu. 

Hraní si s obrazy

Mona Lisu tady můžete potkat jako vousatou dámu s chlupatou hrudí, s afrem na hlavě i s potápěčským skafandrem. Děti si ji tu mění skrze jednoduchou hru na třech displejích, které umožňují vyobrazit slavnou malbu po svém. Hraní si s obrazy Mona Lisou nekončí. O pár metrů dál objevíte obraz Poslední večeře, kde Ježíš zve své účedníky k pojídání pizzy. Že vám to přijde jako podivná úprava? Pokud se vám nebude líbit spojení slov, můžete je skrze magnety nahradit jinými zábavnými hláškami.

Zábava pro nejmenší

Rázem tak zjistíte, že se nemusíte bát zastaralého nudného poznávání. Celá výstava je koncipována tak, aby bavila nejen milovníky renesance, ale zejména dnešní generaci dětí, která se tady může dosytosti vyhrát. „Je to skvělá výstava pro malé děti, které se tu dokážou bavit hodiny. Terezka byla nadšená z rozsvěcování osvětlení skrze pohyby koleček na velkém kole... A pak ji taky bavilo rozebírat lidské orgány a samozřejmě upravovat Mona Lisu,“ těšila se maminka Marie, která byla v podkroví Malostranské besedy bezmála dvě hodiny.

Zakázané pitvy

Leonardium dle našeho pozorování nadchne zejména ty nejmladší. Při hraní her se děti dozví například to, jak da Vinci sestavoval nákresy do anatomického atlasu. „Sehnat lidské tělo! Zvířata mám probádaná,“ stojí v jeho zápiscích. Nápomocné při nákresech mu byly pitvy těl zesnulých, což mu ale posléze papež zakázal. „Papež je hlupák,“ dočtete se u vyjádření da Vinciho v Leonardiu. 

Vynálezy

Nedaleko plastových lidských orgánů objevíte prapodivný dřevěný stroj, který připomíná obrovské ptačí křídlo. Ten vás zavede do technické části, kde se Leonardo da Vinci snažil přijít s nápaditými objevy. „Čím vyděsit útočníky a chránit naše vojáky? Budeme tomu říkat tank... Potřebuju vymyslet nůžky pro leváky... Ukázat, že perpetuum mobile nefunguje,“ můžete se začíst do poznámek této velké renesanční osobnosti. 

Více se o Leonardu da Vincim dozvíte na výstavě. Poznáte ho jako skvělého malíře dodržujícího perspektivu, jeho nadání v malbě autoportrétů, zálibu v bádání v anatomii lidského tělo, jeho vynálezy, mezi které patřil obrněný tank i kulomet. Celá výstava je pak doplněna o zápisky, které si tento všestranně nadaný muž kdysi vedl.

Video
Video se připravuje ...

Výstava vás seznámí s tvorbou Leonarda da Vinciho Eva Fornálová

Nápad z Písku

Celý nápad vytvořit Leonardium se zrodil před rokem v hlavě Davida Hanzlíka, uměleckého ředitele Malostranské besedy. „Nápad získat tuto výstavu do Galerie Malostranská beseda vznikl při mé návštěvě s rodinou do Sladovny Písek, kde loni probíhala interaktivní výstava Objevárium – Leonardo, která mě i mé děti velmi zaujala a doslova pohltila,“ prozradil Hanzlík.

Celá rodina včetně něj si interaktivní výstavu pořádně užila. A tak tehdy oslovil ředitelku Sladovny. „Následovala příprava instalace na míru podkroví Malostranské besedy, pod vedením kurátorky a autorky projektu Američanky Karey Rawitscher. Samotná instalace výstavy trvala týden, ale přípravy a plánování několik měsíců,“ vysvětloval ředitel. Výstava je vhodná pro děti od 3 let. Do Leonardia se můžete podívat až do 30. června tohoto roku.

Kdy? Do 30. června, od 10 do 18 hodin
Kde? Malostranská Beseda - galerie
Vstupné? děti 70 korun, dospělí 130 korun, rodinné 360 korun

Fotogalerie
34 fotografií