„Tvorba Daniela Pešty je navýsost politická a vztahuje se k současným problémům společnosti. Nahlíží na ni jak z osobní, tak hlubší historické perspektivy,“ představovala DeTermination při vernisáži kurátorka výstavy Terezie Zemánková.

Hned při vstupu na výstavu vás pozoruje dvouhlavé tele, které je motivem výstavy. Hlavy za sklem rámují dva nápisy poukazující na předurčení člověka jednak jeho genetickou výbavou a jednak tím, jak ho vnímá většinová společnost - čímž shrnují celé téma výstavy. A stejně tak, jako může být pro někoho až děsivý vstup, se dá mrazení v zádech očekávat i u dalších exponátů.

Video
Video se připravuje ...

Daniel Pešta představil výstavu básnicky Eva Fornálová

Jedna z nejvíce šokujících věcí, kterou v rámci výstavy uvidíte, je tělo Ježíše, které Pešta zasadil do nádoby s plodovou vodou. „Je to neskutečné. Říkaly jsme si s kamarádkou, co to je za plod. Výstava je neuvěřitelná... Značně depresivní,“ sdílela své první dojmy návštěvnice Alena. 

Autor se snaží poukázat na důležitou duchovní rovinu života, kterou nazval na výstavě jako Zvěstování. Výstava je kontroverzní, šokující a depresivní, právě proto ale budete domů odcházet se silným prožitkem.

Kdy? Do 7. května
Kde? Centrum současného umění DOX, Praha 7
Vstupné? 180 korun

Fotogalerie
39 fotografií