Český tatér Tomáš Musil se rozhodl zaměřit na malbu zvířat proto, že zvířata jsou spojením mezi námi  a autentickou, svobodně vznikající a zanikající přírodou. „Většina z nich je nekonečně svobodnější než my,“ říká k tomu malíř, který neskrývá své anarchistické smýšlení a téma osobní svobody je pro něj klíčové.

Velký zájem

Těsně po devatenácté hodině nebylo na vernisáži k hnutí. Galerii na Masarykově nábřeží zaplavily asi dvě stovky fanoušků tohoto kontroverzního umělce. Každý si tady našel své. Někteří žasli nad zavěšenými obrazy v prostoru v hlavní hale, jiní žasli nad menšími obrazy, které na sebe navazovaly jako rozfázované záběry z videa. „Nemám slov,“ hodnotila výstavu studentka umění Kateřina.

Jsou ovšem i zvířata, která jsou daleko nesvobodnější než lidé a žijí ve zcela nelidských, zvířecích… jak tomu říkáme my lidé… podmínkách. Jsou to koncentrační tábory živých bytostí,“ řekl Musil.Zajímavostí celé výstavy v Mánesu je nástropní obraz, nad kterým žasli naprosto všichni návštěvníci. Ten totiž měří osm metrů na šířku a 22,5 metru na délku. Pro snadné pozorování jsou v hale umístěny sedačky, na které si každý návštěvník v pohodlí lehne a může se začít kochat například penisy a dalšími animálními obrazci.

Kdo je Musa?

Lukáš Musil se narodil v roce 1984. Do 22 let hrál vrcholově hokej za Slavii v Mladé Boleslavi a v Kladně. Na ledě se potkal i s Jaromírem Jágrem, ale necítil to jako životní poslání. Pod přezdívkou Musa se nakonec začal živit malováním. Nejdříve začínal jako tatér. Nyní u něj převládá malba.

Podívejte se na malou ochutnávku z výstavy:

Fotogalerie
35 fotografií