„Iniciativa zakládání zahrádek vzniká od místních lidí. My jako spolek to hlavně podporujeme jak po odborné stránce, tak šířením myšlenky,“ uvedl předseda spolku Street Gardening a jeho zakladatel Tomáš Plesník. Spolek vznikl v lednu 2017, i když myšlenka zakládání veřejných zahrádek napadla Tomáše už v roce 2015. Nyní má spolek oficiálně čtyři členy, z nichž jsou dvě dokonce učitelkami na střední zahradnické škole.

„Mojí inspirací je především Vídeň, kde iniciativa vysazování pouličních zahrádek, kterým říkají Garteln um Ecke, v překladu zahrádky na rohu, vznikla také od lidí. V současné době tam existuje organizace, která sdružuje tato místa a lidé je mohou adoptovat a starat se o ně,“ vysvětlil zakladatel spolku. Hlavním cílem Street Gardeningu je pak podpora aktivních lidí, kteří sázejí ve veřejném prostoru. Samotné vysazovaní květin se šíří a dělá to spousta lidí.

Vhodné rostlinky a pravidelné zalévání

Co ale všechno udělat před založením zahrádky? Prvním krokem je volba místa, důležité je to, abyste měli svou zahrádku blízko domu a mohli se o ni starat. Nevhodné je třeba i sázení v parcích, jelikož tam to nemá kvůli městské výsadbě cenu. „Určitě je nutné sázet tak, aby nebyl poškozen strom nebo městský mobiliář. Také by se neměly zasazovat invazivní druhy rostlin,“ upozornil předseda spolku.

Poté musíte místo vyčistit od odpadků a plevele a lehce nakypřit půdu. K té je pak nejlepší přidat další zeminu, ideálně kompost, a smíchat ji s tou stávající. „U prostoru pod stromem nezasahujte hluboko, jen po povrchu a nehrňte zem až ke kmeni, poškodilo by ho to,“ popsal Tomáš Plesník. Sázejte pak vhodné rostliny, nejlépe sazenice s kořenovým balem. Kombinujte odolné rychle rostoucí letničky s trvalkami.

Spolek Street Gardening společně s místními občany vytváří krásné malé zahrádky uprostřed ulic. Tato vznikla ve středu v Kubelíkově ulici na Žižkově
Autor: Michaela Lišková

První měsíc pak choďte pravidelně květiny zalévat, poté řiďte zálivku podle počasí. Mezi vhodné květiny patří třeba žluté měsíčky lékařské, slunečnice, růžové třapatky nachové nebo modravé chrpy a spousta dalších. V Praze se nyní nachází desítky takovýchto mini zahrádek.

Letos na jaře jich vzniká tolik, píše nám hodně lidí, že chtějí poradit. Tak radíme, inspirujeme a fotografujeme vzniklé zahrádky. Dokonce ani vandalové zatím zahrádky neničí, což je zázrak,“ sdělil Blesk.cz zakladatel Street Gardeningu. Ve čtvrtek se sešli nadšenci ze Žižkova, a to v Kubelíkově ulici, kde se rozhodli vytvořit jednu ze zahrádek. Shromáždilo se asi pět lidí, kteří se všichni aktivně zapojili – odklízeli odpadky, hrabali hlínu a sázeli květiny.

Kolemjdoucí děkují i pomáhají

Zapojili se ale i kolemjdoucí a sousedé. „Přinesu vám tu konvu s vodou, ať to máte čim zalévat. Tato květina se rozroste, mám ju na zahrádce,“ radila přihlížející paní z Kroměříže, která přijela do Prahy navštívit syna. Jiní zase aktivním nadšencům děkovali za zvelebování města či se zajímali, o co jde a chtěli také pomoci. „Fuj kluci, tady nečůrat, tady je to pěkný,“ okřikla dokonce kolemjdoucí paní své dva psy, kteří si zahrádku vyhlídli k vykonání své potřeby.

„Normálně se nás tu schází kolem 10, tím že dnes je ošklivo a prší, tak nás přišlo míň. Nejvíc nás přišlo v Nuslích, a to dokonce 30. Zakládání zahrádek může sloužit i jako seznamka pro chlapy, protože sázení holdují většinou ženy,“ poradil vtipně Tomáš.

Zasazením květiny můžete ale také vyznat lásku. „Jednou když jsme sázeli, kolem nás procházel kluk, který se ptal, jestli si může jednu květinu koupit, tak jsme mu řekli, že jo, pokud ji tady zasadí. Dal nám stovku a zeptal se, jestli může ke květině dát jmenovku své přítelkyně. Potom ji zavolal, ať seběhne před barák a ukázal jí, že má před domem svou květinu,“ uzavřel zakladatel spolku.

Pokud i vás zaujala myšlenka street gardeningu a chtěli byste se připojit k zakládání zahrádky či si založit vlastní, obraťte se na www.streetgardening.cz, kde vám se vším poradí.

Podívejte se, jak vypadal vznik zahrádky v Kubelíkově ulici:

Fotogalerie
46 fotografií