Tuto unikátní Mikulášskou připravují spolupracovníci Helppes už více než deset let. Nadílka vypadá stejně, jako je tomu zvykem na dětských besídkách, pejsci si ale svou odměnu musí vždy odpracovat, zvláště ti zlobiví.

Pro nezbedy měl čert připravenou dokonce exkurzi do pekla. Mazlíček putoval za doprovodu čerta do přistavené temné klece, kde musel být bez páníčka zavřený několik minut. Někteří šli dobrovolně, u jiných to tak snadno nešlo, ale nakonec i ten »nejzlejší« pes strávil v kobce nějaký čas. 

Pekelná klec pro zlobivé pejsky
Autor: Helppes

Ovšem hodné pejsky, kteří nebyli čertem odneseni, čekal speciální pětiboj, kde si přišli na další mňamky, jako jsou buřty a salámy nebo pečivo.

Jednotlivé soutěže jsou vždy připraveny tak, aby mohli společně „změřit síly“ zdraví majitelé psů i majitelé psích pomocníků – tedy psů asistenčních, signálních a vodících.

Aby si byli rovni a zdraví lidé neměli žádné výhody, konaly se některé disciplíny na vozíčku, další s berlemi a jiné s neprůhlednými klapkami na očích.

Pro zdravé lidi to byla zároveň možnost vyzkoušet si na vlastní kůži, jaké to je být odkázán na pohyb s pomocí berlí, sedět na invalidním vozíku či nevidět a přitom zvládat plnit nějaký úkol.

Psí pětiboj

Za zmínění stojí hlavně stanoviště „Ďábelsky čistá Praha“. „Je to taková osvětová soutěž, kdy páníček má zavázané oči. My mámě připravené krásné umělé hovínko, které ale nahřívat nebudeme, a páníček se několikrát zatočí, poté ho nahmatá a musí jej donést do popelnice,“ popsala pro Blesk.cz ředitelka Helppesu Zuzana Daušová.

Nadílku dostávají k Mikuláši nejen děti, ale někde i psi.
Autor: Helppes

V další soutěži sedí psovod na invalidním vozíčku a vedle sebe má zvíře. Ve vzdálenosti pěti metrů je umístěn plyšový pejsek. Psovod má za úkol se do plyšového pejska dvakrát trefit tenisovým míčkem, za což dostává body.

Opravdové „psí peklo“ ale zažili mazlíčci u poslední části pětiboje, kdy je k nim páníček otočen zády a říká pokyny. Mezitím pejskovi ale organizátor hází různé pamlsky a pes si jich nesmí všímat, dokud mu to majitel psa nepovolí. Sami si umíte představit, jak taková soutěž vypadá. O legraci nouze nebyla.

Akce se zúčastnilo několik desítek rodin, a i když bylo venku pod nulou, všichni se bavili až do odpoledních hodin.

Podívejte se, jak mikulášská pro pejsky probíhala:

Fotogalerie
34 fotografií