Pražané mají několik možností, jak pochovat domácího mazlíčka. Jednou z nich je například zakopání zvířete na soukromém pozemku. Abyste ale mohli například psa či kočku na své zahradě pohřbít, musíte splnit několik veterinárních a hygienických požadavků.

Splnění podmínek

Místo, kam zvíře pohřbíte, nesmí kontaminovat zdroj pitné vody. Znamená to tedy, že hrobeček musí být minimálně 200 metrů od vodního zdroje, zároveň musí být 100 metrů od nejbližší stavby pro bydlení. Hranice sousedního pozemku pak musí být o minimální vzdálenosti 50 metrů.

„Je-li kadáver (mrtvola) zvířete v zájmovém chovu ukládán do výkopu v obalu, musí být obal v půdě rozložitelný a nesmí poškozovat životní prostředí. Musí být také ošetřen nehašeným vápnem nebo jiným vhodným dezinfekčním prostředkem a následně zasypán vrstvou zkypřené zeminy ve výši nejméně 50 cm do úrovně terénu,“ říká vyhláška o kadáverech zvířat v zájmovém chovu.

Podmínkou je také dostatečné zabezpečení místa před vniknutím jiných zvířat. Každé místo uložení pohřbeného zvířete musí být nezaměnitelně označené, a to po dobu 10 let.

Aby člověk tedy mohl legálně pohřbít svého mazlíčka na zahradě, musel by splnit podmínky, a ty jsou často nesplnitelné. Majitelé zvířat, kteří neměli možnost uložit svého psa na soukromém pozemku, ho dříve mohli pohřbít na psím hřbitově v pražských Bohnicích.

Zvířecí hřbitov býval v Bohnicích

Hřbitov neboli pietní park Drahaň založil na konci devadesátých let Pavel Lukáš a jeho cílem bylo vytvořit spolu s pohřebištěm park okrasných exotických dřevin. Majitelé zemřelých zvířat tak za poplatek získali hrobeček a mohli si vybrat i okrasný strom, který byl nad ním zasazen. „Na hřbitově nejsou žádné kamenné pomníky nebo dřevěné kříže. Cílem bylo přírodě pomoci, ne ji ničit,“ popsal hřbitov zakladatel.

Psí hřbitov v Bohnicích, který už bohužel není aktivní
Autor: petpieta.cz

Kvůli přeplněnému místu a sporům o majetek hřbitovu se v Praze už žádný aktivní zvířecí hřbitov nenachází. V České republice existuje jen málo animálních pohřebišť, nejbližším Praze je psí hřbitov pod Řípem, v Kutné Hoře či Pardubicích. Za uložení zvířete zde zájemci zaplatí od 500 do 10 000 korun v závislosti na velikosti zvířete a množství poskytnutých služeb.

„Pokud majitel nechce nechat psa u veterináře a nemá v blízkosti psí hřbitov, je tu také možnost odvézt zvíře do některého z krematorií,“ vysvětlila veterinářka Martina Načeradská. Konkrétně v Praze se nachází dvě zvířecí krematoria. Jedno v Běchovicích a druhé pak ve Strašnicích. Nabízejí odvoz zvířete, smuteční obřad či urnu s rytinovým popiskem či vyrytou podobou pejska.

S krematorii jsou spokojení i pejskaři

„Sami jsme chovatelé pejsků a víme, jaké to je ztratit čtyřnohého kamaráda. Když mě opustila naše fenka Nelinka, kříženec border kolie a ohaře, bylo to hrozné období. Jsme proto odhodlaní Vám v takovéto situaci vyjít maximálně vstříc a ručíme za naše služby celým naším jménem,“ řekl majitel běchovického krematoria.

Podle recenzí na webových stránkách krematoria jsou spokojení i zákazníci, kteří se rozhodli tuto službu využít. „Dne 16. 8. odešla do psího nebe naše stafordka Jáňa. Krematoriu bychom chtěli poděkovat za velmi citlivý a lidský přístup (v pozdních večerních hodinách) a možnost klidného a důstojného rozloučení s ní,“ uvedla Nikola Pilařová.

Poslední možností je odvézt zvíře k veterináři, které ho uskladní nebo zavolat asanační službu. Tato služba je k dispozici nepřetržitě. Zvířata svážejí pracovníci Útulku pro opuštěná zvířata v Troji a Měcholupech, který spravuje Městská policie hl. m. Prahy. Tyto nejméně důstojné varianty přijdou sice maximálně na 500 korun, ale zvíře bude v obou případech zpracováno v kafilerii.

Podívejte se na hřbitovy a krematoria, kde můžete pohřbít svého mazlíčka:

Fotogalerie
8 fotografií