V trojském útulku se nachází především opuštění či zatoulaní pejsci, kteří hledají nový domov. Nejsou ale jediní. Například v rybníčku, jenž v prostorách útulku pracovníci vybudovali, můžete najít nespočet želv.

„Vodní želvy jsou ale veliký problém, protože jsou všude. Lidi si je koupí, myslí si, že je šoupnou do terárka a nemusí nic dělat. Pak ale zjistí, že je s nimi práce, a tak je vezmou a lup s nima do potoku nebo řeky,“ vysvětlil vedoucí útulku Václav Steinbauer.

Želvy patří mezi invazivní druhy, tudíž v rybníku či v řece přežijí, a dokonce i přezimují. Jsou ale postrachem, protože jsou často agresivní, napadají a žerou ryby. „Někde jsou vyloženě přemnožené lokality. Třeba v Liberci je jich plná nádrž, nebo dokonce i v Praze,“ dodal vedoucí

Proto se tedy v útulku rozhodli pro vybudování rybníčku, aby měli želvy, které škodí ve Vltavě, kam dávat.

Kromě rybníčku vybudovali i holubník

K rybníčku můžeme tak dát i vodní ptactvo, pokud ho tedy neodnese liška. Také jsme tu měli problém s holuby. Málokdo ví, že holub hledá pořád svou partnerku, a když ji nemůže najít, padne vysílením a my ho pak musíme někam dát. Do klece nemůžeme, protože bychom ho stresovali, a tak jsme koupili holubník. Nevěřili byste, jak to funguje. Holub si tam odfrkne, odletí a už se nevrátí,“ popsal Václav Stenibauer.

Mimo želv a holubů jsou v útulku v Troji často ubytována chovná zvířata. Stane se tedy, že tu při prohlídce pejsků potkáte prasata, ovečky, kachny, koně či třeba běžce indického, což je speciální kachna se skvěle vyvinutým čichem na hledání slimáků. V Měcholupech si pak můžete vzít místo pejska domů třeba králíky, fretku či třeba korálovku kalifornskou.

V trojském útulku se nenachází pouze psi, ale třeba i hadi.
Autor: Michaela Lišková

Žralok ve Vltavě

Odchytová služba by mohla vyprávět zážitky z výjezdů několik dnů. „Jednou se nám stalo, že nás zavolali, protože ve Vltavě plave žralok, který děsí kolemjdoucí. Tak jsme k místu vyjeli a ve vodě opravdu plaval žralok. Tak jsme ho pomocí techniky odchytili. Pak jsme ale zjistili, že je vycpaný polystyrenem a někdo z rybářské restaurace si z nás chtěl akorát vystřelit,“ popsal vedoucí útulku.

Se zvířaty souvisela i příhoda, kdy přišel vyděšený pán domů a slyšel ve svém obýváku někoho hrozně nadávat a mlátit s věcmi. Vylekal se, že má v bytě zloděje, a ihned zavolal policii, jak státní, tak městskou.

„Když policisté na místo dorazili, zjistili, že má pán v obýváku místo zloděje papouška žaka. Ten asi někomu ulítl a dostal se pánovi oknem do bytu, a protože tento druh papoušků umí často mluvit, tak tam žako nadával jako normální člověk,“ sdělil s úsměvem vedoucí.

Zookoutek pro exkurze

Trojský útulek se také pyšní místností, která se nazývá zookoutek. Tam jsou umístěná zvířata, která už nehledají nový domov, a slouží tak k exkurzím pro školy. Děti si mohou sáhnout na hada, pohladit si agamu či sledovat líné ropuchy a zpívající rosely.

V zookoutku jsou zabydlené také dvě želvy. „Máme tu želvu uhlířskou a želvu pardálí, oběma je asi 15 let. Žily v hrozných podmínkách a byly týrané. Paní, co je chovala, šla k soudu, a my se o želvy mezitím starali, aby vůbec přežily. Jelikož jsme si je sami vypiplali, což stálo spoustu peněz a úsilí, soud nám je přidělil do péče. Teď už jsou obě socializované a přijdou si k vám sami pro něco dobrého k snědku,“ uzavřel Václav Steinbauer.

Podívejte se na netradiční zvířata, které mají domov v útulku městské policie:

Fotogalerie
24 fotografií