Ta největší se jmenuje Bella, ti dva flekatí jsou Scotty a Frodo a tamhle je Jasmín, tihle psi jsou moji. V tuhle chvíli se ještě starám o Ubu a Bruna. Ve středu jsem měl ještě o jednu fenku navíc a zrzavá Lolly našla domov tuto sobotu,“ popsal svoji psí smečku Sebastian, zatímco kolem něj jeho osm psů neustále pobíhalo a loudilo pamlsky.

S dočasnou péčí začal pracovník IT firmy v lednu letošního roku, jelikož měl vždy rád zvířata a od malička byl na psy z rodiny zvyklý. Jelikož pracuje převážně z domova, nebyl pro něj problém se postarat i o větší množství psů.

V organizaci mě už znají jako toho, co nemá problém s žádnou velikostí psa. Mezi největší psy z těch zhruba šedesáti, co jsem doma měl, patřil asi neapolský mastif nebo kříženec pudla a vlkodava,“ uvedl pejskař.

Jasmín měla prostřelenou hlavu, Bruno a Lolly jsou z množírny

S každým psem přichází i jeho vlastní příběh. Například fenka Jasmína pochází z Ukrajiny. Měla prostřelenou hlavu, ale naštěstí to přežila, s tím že nevidí na jedno oko. Bruno a Lolly jsou zase nejspíš ze psí množírny. „Poznáte to podle jejich chování, jsou vystrašené a jednají jinak než ostatní psi. Lolly vozím převážně v psím kočárku. Byla nejspíš týraná a zatím se ještě trochu bojí. Bruno zase pořád utíká, protože si chce užít svobody, kterou předtím nikdy neměl,“ vysvětlil Sebastian.

Fenka Lolly, která byla týraná a ještě se pořád trochu bojí, proto ji Sebastian vozí v kočárku.
Autor: Michaela Lišková

Hnědé štěně voříška Ubu a kříženec jorkšíra Bruno stále hledají nový domov. Fenka Lolly našla v sobotu svou novou rodinu. Sebastian se o pár psů stará zatím dočasně. Pozoruje jejich chování, aby věděl, jak psi reagují, až budou předáni novým majitelům. Jelikož je s nimi skoro 24 hodin denně, tak každého z nich pozná a následně se je může snažit i vychovávat.

Jednou z nejdůležitějších věcí je psí socializace, a to je díky mé velké smečce možné. Když ke mně přijde nový pes, zjistím, jak reaguje na ostatní, na dopravu a další podněty, a hlavně jak je schopen se vzájemně s dalšími snést. To je pak nezbytné proto, aby mohl jít do nového domova,“ řekl pejskař.

Pes pomohl majitelce překonat psychické problémy

I když do organizace, která pomáhá psím sirotkům najít nový domov, přichází každý pejsek se svým příběhem, většinou smutným, neznamená to, že jejich příběh smutným zůstane. Sebastian preferuje spíše příběhy, které se dějí poté, co pes najde nový domov. Nezmění se totiž u nových lidí jen pes, ale především majitelé sami.

Sebastian Simon a jeho psí smečka. V bytě už měl 60 psů, aktuálně jich má 8.
Autor: Michaela Lišková

Jsou to krásné příběhy. Například přijel pár z Plzně. Líbila se jim teriérka Elizabeth, jenže se nesnesla s jejich současným psem. Na paní bylo ale vidět, že by ji hrozně chtěla. Tak jsem jim navrhnul, aby si psa vzali na víkend, a vyzkoušeli si to. Pokud by to nefungovalo, mohli ho kdykoliv vrátit. Oba psi si nakonec sedli a paní mi pak posílala krásné fotky,“ sdělil Blesk.cz Sebastian.

Pes, kterého měl Sebastian v dočasné péči, pomohl i slečně, která trpěla psychickými problémy. Po pár měsících mu sama napsala, že trpěla úzkostí a díky psovi vidí svět pozitivně, jelikož jí dodává radost. „Mám rád tyhle příběhy, protože vidím, že jsem tak pomohl nejen pejskovi, ale i novým majitelům,“ dodal.

Sebastian je v Riegrových sadech známý „podivín"

Jelikož chodí Sebastian svou smečku venčit především do Riegrových sadů na Vinohradech, místní ho už znají. Vědí, že se jedná o toho „pána“, co má hodně psů. I když ho potkávají nové a nové tváře, vždycky se usmívají.

Sebastian Simon a jeho psí smečka. V bytě už měl 60 psů, aktuálně jich má 8.
Autor: Michaela Lišková

„Jedna starší paní, co sem chodí venčit, jakmile mě potká, vždycky říká, jak jsem jí zlepšil den. Psi totiž dodávají strašně moc energie. A i když jsem v Riegráčích možná za podivína, jsem rád, že se na mě lidi vždycky smějou. Když se ale stane, že zrovna v dočasné péči žádného psa nemám a venčím jen svou čtveřici, lidé se mě hned ptají, jak to že mám tak málo psů,“ podotkl s úsměvem Sebastian.

Pří venčení ho dokonce zdraví i místní policista, který už ví, že je „ajťák“ se psy známá firma. „Dneska vám utíká nějak dopředu,“ komentuje policista Bellu, která už běží vstříc domovu a dobré večeři.

Podívejte se na video, jak Sebastian venčí sedm psů:

Video
Video se připravuje ...

Sebastian Simon a jeho psí smečka. V bytě už měl 60 psů, aktuálně jich má 8. Michaela Lišková