Návštěvníci pražské zoo se ani ne 24 hodin po porodu mohli podívat na novorozené slůně Tamary. „Ten vpředu blíže k vám je půlroční Max, novorozeně je až za ním v druhé části výběhu,“ upozorňovala ošetřovatelka ty návštěvníky, kteří si pletli mláďata. Byť je na první pohled jasné, kdo z nich je větší.

Video
Video se připravuje ...

Nejroztomilejší člen pražské ZOO! Podívejte se na několikadenní slůně! Karel Kopáč


Na nový přírůstek čekali v zoo už od července. „Někdy sloni rodí i o dva měsíce dříve, jako lidé. Ale nakonec slonice Tamara měsíc přenášela. Porod proběhl velmi rychle,“ svěřila ošetřovatelka. 

Osmdesátikilový novorozenec

Kromě rodičky s malým chlapečkem byla ještě ve výběhu další slonice s již půlročním slonem Maxem. Ovšem pro bezpečí mláděte byly rodinky od sebe odděleny. „Novorozeně má asi osmdesát kilo. Max má o 200 kilo víc,“ prozradila ošetřovatelka o druhém mláděti, které bylo odděleno od novorozeněte, aby mu náhodou samou radostí neublížilo.

Max se narodil začátkem dubna letošního roku jedenáctileté Janitě. Nejenže se stejně tak jako novorozeně Tamary v Praze narodil, ale byl zde také počat.

Řada lidí přišla do zoo jen proto, aby se podívala ke slonům. „Ráno jsme se dočetli, že se narodilo slůně, tak jsme se na něj přišli podívat,“ svěřila paní Iveta (36), která přišla se svou holčičkou.
Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak to vypadalo na začátku odpoledne u slonů… Eva Fornálová

Slonice Tamara dnes v osm hodin večer a deset minut ve skupině s Janitou a Maxem velmi rychle porodila. Mládě je v pořádku a čekáme, až začne pít. Jde o samečka, jehož otcem je Ankhor,“ prozradil v pátek večer ředitel zoo Miroslav Bobek, který se těšil z nového přírůstku.

Někteří návštěvníci se ale o chlapečkovi dozvěděli až na místě. „Říkal jsem si, proč je tady tolik lidí. Vůbec jsem netušil, že se včera narodilo. Je to pro mě novinka,“ prozradil Jakub (26), jeden z návštěvníků, který si se zaujetím fotil dvě matky se svými mláďaty.

Jméno prozatím mládě ještě žádné nemá. „Na to si počká asi měsíc. Uvidíme, zda budou hlasovat lidé nebo se najde kmotr, který jej určí,“ řekla ošetřovatelka na závěr.

Podívejte se, jak to v zoo dnes vypadalo:
Fotogalerie
17 fotografií