Na programu Cirkusu na lodi najdete jak české, tak i mezinárodní skupiny. Česko-švýcarské duo Cie Des Piéds Perché představí svůj vznikající projekt En Sourdine. Finská klaunka Heli Väätäinen využije kabaretního sezení Lodi Tajemství pro svoji burlesku Twist&Shout. Českou tvorbu reprezentují Bratři v tricku se svým speciálem žonglérských miniatur, Radim Vizváry s čerstvým představením Sólo, které je ohlédnutím za jeho dosavadní mimickou tvorbou, Cirkus TeTy, Squadru Sua a tři projekty absolventů pohybového divadla z Brna.


Kromě Lodi Tajemství se část programu přesune i na ulici. Loď Tajemství je naprosto unikátní divadelní prostor. Má v sobě velké kouzlo, které očaruje všechny, kdo přijdou na palubu. „Jsem moc ráda, že se nám podařilo najít termín a ve spolupráci s Lodí Tajemství připravit čtyřdenní festivalový program, i když původně jsme se bavili o čtyřech představeních na Lodi, ta má pouze 4 m výšku stropu, a tak jsme závěsné akrobaty museli přesunout na Náplavku. Tím se zrodila také pouliční část festivalu. Chtěli jsme dát příležitost umělcům, kteří nemají moc šancí vystoupit v Praze, a divákům nabídnout představení, které nemohou tak často na pražských jevištích vidět,“ prozradila Šárka Maršíková, ředitelka Cirqueonu.


Pro zahájení celého festivalu bylo vybrané představení Bratři v tricku, kteří si získali nejen malé diváky, ale také dospělé. „Bylo to neskutečné. Všechna čest pánům. Takhle jsem se už dlouho nenasmála. Jednoznačně lepší než klasický cirkus. Pobavilo nás létající prase. A když se zamyslím, tak všechny jednotlivé scénky, že jsme se za břicho popadali. Všechna čest. Už se těším na další dny,“ chválila první vystupující Zdena (46), která přišla do cirkusu se svými dvěma vnuky, kteří se na malý okamžik stali také součástí představení. 

První ročník má tak už po prvním dnu pouze kladné odezvy. Avšak prozatím není jisté, zdali bude další ročník následovat. „Zatím nevíme, jestli bude Cirkus na lodi pouze letošní jarní akcí, nebo zda se nám podaří navázat i v dalších letech. Je to otázka hlavně na Loď Tajemství, kterou čeká technická kontrola. Pevně doufám, že Loď dostane povolení brázdit pražské vody a Praha nepřijde o tento legendární prostor,“ říká Šárka Maršíková, ředitelka Cirqueonu.
Fotogalerie
7 fotografií